Simon och Ekarna
En bok om Simon, en pojkes uppväxt och personliga utveckling , adopterad av en familj vars historia breder ut sig över alla människor som kommer och går i boken.
Med ingående personporträtt blir människorna i boken medmänskliga och levande för fantasin. Den förmedlar en slags empatikänsla och förståelse som växer och växer ju mer man får veta. Den trevar sig fram bland alla människorna, betar av bakgrund efter bakgrund. Det vrids och väns på situationer, människorna och deras handlingar granskas ingående för att få läsaren att förstå och personifiera sig och för att hela tiden tillämpa allting på Simon som blir den centrala figuren vars allas historier vävs samman med.
Bokens hjärta blir köket, det beskrivs mest ingående av alla de materiella tingen. Det blir som en familjesymbol, där allas kök har olika funktioner. En känsla av avund mot Karins (Simons mors) kök från andra är genomgående i boken. Det är som en trygg zon, en fristad, som alla i berättelsen på något vis vill uppnå i sina egna liv.
I en bok som denna, fylld med kärlek, trygghet, ömhet, förståelse och respekt som blandas med inslag av hat, avund, ondska, besatthet och ilska kan man verkligen leva sig in, finna kopplingar mellan sitt eget liv och sina egna känslor.
Det haglar av klipska kommentarer och eftertänksamma repliker. Simons kloka mor står för många av dem, då hon är som godheten personifierad. "Du gör det lätt för dig" är ett typiskt uttryck som återkommer och förklarar många situationer där man kanske inte riktigt förstått att någon försöker slingra sig undan. Ett annat uttryck som inte återkommer i sig, men vars mening kan tillämpas på många händelser i boken är "kanske ögon som sett för mycket måste tömmas" Både Simons bror Isac som försvinner i sig själv när allting runtikring blir för mycket, och Simon och hans mor som flyr till ekarna för att få klarhet i livet. Det visar på att vi alla har ett eller sätt att tömma våra ögon när vi har sett för mycket för att orka med och för att få plats med nytt.
Med Marianne Fredrikssons öga för människor blir boken blir som en grundläggande kurs i psykoanalysen och i filosofi.
Att boken tillhör 1900talet märks genom att det utspelar sig under andra världskriget, och att psykoanalysen har en så pass stor betydelse i boken.
|