I boken Populärmusik från Vittula, som utspelar sig i Norrbottens Pajala på 60/70- talet, får vi möta en hel rad intressanta karaktärer. Det är huvudpersonen Matti, vars fantasi inte verkar ha några som helst gränser. Mattis äldre syster och hennes tuffa kompisar, varav den ena av tjejerna ger Matti hans första tungkyss, en föräldrafri mellanölskväll. Det är Mattis tystlåtne och deprimerade barndomskamrat Niila, som visar sig få ett bittert öde. Niilas far Isak, som styr sin familj med slag och svordomar, trots att han är en strängt kristen präst. Det är Holgeri, killen som introducerar Jimi Hendrix för Matti och Niila och därmed får haka på deras band. För musiken, den är viktig!
Sedan ska en hel bok i handling tilläggas. Det är fyllefester, bastukvällar med uthållighetstävlingar och allvarssnack, arvstvisten som spårar ur totalt, sexdebut och ungdomskrig med luftgevär, bara för att nämna en liten del av denna underbara boks historier.
Språket är vasst, spydigt, med mycket svordomar och könsord, och miljön är väldigt väldetaljerat. Jag vet inte hur många gånger jag var inne i boken som en film. Den rullade som på vita duken, på insidan av mina ögonlock, och jag gapskrattade för det jag såg var helt hysteriskt roligt! Det är väldetaljerat anser jag.
Tyvärr måste jag även tillägga att alla dessa beskrivningar, att en enda liten järnspik kunde ta upp en hel sida med onödig information, kunde få mig att tappa intresset och därmed hoppa över en halv sida. Men om jag väger för- och nackdelar vinner helt klart det förstnämnda.
Boken är författad av Mikael Niemi. Han föddes 1959 i Pajala. I femtonårsåldern började han skriva dikter och noveller och drömmen om att bli författare blev allt starkare. Han utbildade sig till elteletekniker och flyttade till Luleå. Efter gymnasiet arbetade han bland annat på verkstad, som lärarvikarie, elevassistent och på ett litet bokförlag. Han skrev hela tiden, och 1988 fick han ut sin första bok, diktsamlingen Näsblod under högmässan. Sedan dess har han skrivit både lyrik, prosa och dramatik. År 2000 vann Populärmusik från Vittula Augustpriset.
|