Raskolnikov är en ensam, deprimerad och något desillusionerad student. Han har funderat över godhet och ondska - om vad som gör en hjälte till en hjälte och inte en skurk, hur man vet om man har rätt att bryta allmänt gällande moraliska lagar och ändå vara säker på sin oskuld. I sin visshet om att avgörandet ligger i huruvida man uppfattar din gärning som en illdåd bestämmer han sig för att själv ta reda på vad han är, hjälte eller alldaglig; detta genom ett mord. Hela verket visar sedan hans inre kamp mot skuldkänslor och reflekterande över sitt brott. Han anser nämligen att minsta tanke mot att det man gör är rättfärdigt gör det orättfärdigt.
Den filosofiska aspekten är väldigt intressant. En teori om övermänniskor som har rätt att göra vad de vill så länge det gynnar mänskligheten i det långa loppet läggs fram. De människor som i detta sammanhang ska klassas som vanliga har till uppgift att följa alla lagar och hålla samhället på fötter medan de så kallade övermänniskorna ska utveckla det.
Nå, all filosofi till trots är en minst lika stor anledning att läsa Brott och straff den spänning som byggs upp längst vägen mot ett uppklarande. Den psykologiska kampen mellan Raskolnikov och rannsakningsdomaren Porfirij är något av det bästa jag har läst. Mycket bra!
|