Rekyl är en nyutkommen e-roman av Pär Heimdal. Handlingen utspelar sig i ett bisarrt Framtidsstockholm där befolkningen är graderad efter skattebetalningsförmåga. Ju mer skatt man betalar, destå högre grad. Ju högre grad, desto bättre stadsdelar, förmåner och arbete får man tillträde till. De höggradiga bor i innerstadens kulturreservat där de lever i en slags permanent historiskt rollspel, tiden är frusen till 1754.
Övriga befolkningen bor i förorternas ändlösa sovkuber. På gatorna föräldralösa gatubarn, organjägare, prostituerade, cykloförare och mjukdrogade distanstjänstemän. I bepansrade gränsövergångar till innerstaden vakar gränsväktare med intransplanterade muskler med genmanipulerade vaktvargar.
Miljön i Rekyl är karg och brutal, inspiration verkar ha hämtats från Vietnam och liknande tredjevärldenländer. Växthuseffekten verkar härja fritt i Rekyls Stockholm med cikador, kackerlackor och konstant värmebölja som följd. Det vimlar av lekfulla mer eller mindre realistiska uppfinningar och bisarra maträtter som kemköttburgare, räkpellets och hemodlad guppysushi. Trots den mycket bisarra miljön känns Rekyl aktuell och närvarande med träffsäker samhällskritisk ironi.
Huvudpersonen i Rekyl heter Uno Luger, en ung man med tydliga mål i livet: att uppnå den nionde graden, att fixa en bostad i Stockholms innerstad, att leta rätt på sin far och att bilda familj. På sätt och vis kan man säga att han uppnår alla dessa målsättningar, men knappast på det sätt han räknat med.
Det laboreras friskt med könsroller i Rekyl, alla chefer, myndighetspersoner eller maktinnehavare är kvinnor medan männen, såsom Uno själv, är konstant oroade för sitt utseende, noppar ögonbrynen och har silikoninläggningar i vaderna för att öka sin attraktion.
I varje kapitel i Rekyl finns minst en person eller element som är återanvänt från någon annan bok, film eller pjäs. Oftast är det någon mindre framträdande bifigur som i Rekyl får en andra chans, eller en mer framträdande person som placerats i en helt annan miljö. Norman Bates mor i ”Psycho”, den magiska teatern i ”Stäppvargen”, Döden i ”Det sjunde inseglet”, Vladimir i ”I väntan på Godot”.
Rekyl är lekfullt och innovativt skriven. Läsaren engageras snabbt av den bitande ironin och hejdlösa humorn. Man anar ett litterärt släktskap med Sture Dahlström, Boris Vian, Georges Perec och Samuel Beckett. Ibland spretar texten, kanske har berättarglädjen dragit iväg med författarens fantasi. Ändå är Rekyl en kanonbok som har alla förutsättningar att bli en kultklassiker.
Rekyl finns tillgänglig som e-bok hos www.serum.nu
|