|
NEJ! Man måste vara inloggad medlem för att spara vänner. Alla personer/medlemmar du angett som vän kommer finnas i en lista på din personliga medelemsida.
pernob (54 år)
Senast inloggad 8 nov. 2011 Besökt boksidan 5 ggr.
|
Tot. 2 recensioner Snitt-Betyg: 3,5
|
Nedan visas alla recensioner skrivna av pernob
Titel |
Författare |
Recension (inledning) |
Betyg |
Datum |
|
Brödraskapet | Young | I kölvattnet av Dan Brown’s ”Dan Vinci-koden” har.. Visa hela | 4 | 11-10-03 | | I kölvattnet av Dan Brown’s ”Dan Vinci-koden” har det kommit en uppsjö av böcker med samma tema – en hemlighet som kan omkullkasta världsordningen är upptäckt. Robyn Youngs trilogi lockar med samma tema, men trilogin om Brödraskapet är en mycket djupare och mer trovärdig bok än så.
Berättelsen inleds i Skottland där vi får följa de båda unga vännerna Will Campbell och Gavin De Lyons som tränas i att blir tempelriddare. Tidpunkten är andra halvan av 1100-talet och tempelriddareorden är en av de starkaste institutionerna i Europa med enorm makt och inflytande över kungar och riken. Will är berättelsens huvudperson och den värld han lever i är hård och krig och förstörelse är något man växer upp med. Vi får följa Will på en resa genom en värld präglat av kampen mellan kristenheten och islam, mellan väst och öst. Det är korstågens tid och i det heliga landet pågår en dödlig kamp om makten över den heliga staden – Jerusalem.
I centrum, till en början, finns en hemlig orden inom tempelherrarorden, som jobbar för att bevara en hemlighet som kan kasta om hela världsordningen (Da Vinci-vibbar till max). Will blir inblandad i detta och en berättelse som spänner över årtionden tar sin början. Den innehåller spännande skeenden med politiska och militära förvecklingar, konspirationer och krig men det är också ett klassiskt drama med kärlek, svek och hat.
Jag gillar den skickligt ihopvävda fiktiva historien med den verkliga historien och hur Robyn Young fått en trovärdig, spännande och underhållande berättelse av det. Berättandet väcker ett intresse av att vilja veta mer om de verkliga händelserna och det är i min värld ett mycket bra betyg av en bok av denna karaktär. I slutet av varje bok ger hon också en förklaring på vad som är påhittat och vad som är historiska fakta, vilket jag uppskattar och finner nästan lika roande att läsa som berättelsen i sig. Robyn Young har gjort en imponerande research för denna bok och enligt hennes egna ord på hennes hemsida www.robynyoung.com, ser läsaren bara några få procent av de hon läst på om ämnet innan.
Robyn Young har också ett mycket engagerat bildspråk och en bra förmåga att beskriva händelser och miljöer på ett mycket trovärdigt sätt. OK, det är kanske fel att bedöma språket i en översatt bok, men jag gillar verkligen hur hon använder metaforer för att beskriva t ex ett landskap eller en väderlek. Hon träffar ofta rätt med dessa vilket ger en god inlevelse i olika miljöer. Det är en grym värld som skildras och Robyn Youngs detaljerade och målande skildring av strider, avrättningar och mord får i alla mig ibland att grimasera en smula av avsmak medan man läser.
Man får, som tidigare nämnts,stora ”Da Vinci-koden”-vibbar av berättelsen, åtminstone till en början. Det stämmer till en viss del, men det är egentligen en orättvis jämförelse (som jag härmed ber om ursäkt för). Hemligheten blir inte så central i boken egentligen och berättelsen är mycket djupare än så.
Trilogin ger också en tydlig hänvisning till dagens motsättningar mellan västvärlden och den muslimska världen. Likheterna är många med i dag (det är ju samma konflikt i grund och botten) och man skönjer flera pekfingrar i Robyn Youngs berättelse. Den ger en del tankeställare som jag tror alla har gott av att få.
Robyn Young har en ny trilogi på gång och i skrivande stund har den första boken kommit ut. Under våren 2011 kommer den på svenska.
http://pernoback.wordpress.com/2010/12/14/brodraskapet-trilogi-av-robyn-young/ | Den samvetslöse | Grisham | John Grisham sade en gång i en intervju att det är.. Visa hela | 3 | 11-10-03 | | John Grisham sade en gång i en intervju att det är ganska enkelt att skriva den typ av böcker han gör. Man tar ett juridiskt problem och fyller sedan bara ut med en historia runt omkring. Låter enkelt och det kanske det är också. Grishams böcker är ganska enkla på det sättet och Grishams goda kunskaper och erfarenheter inom juridik kommer väl till sin rätt. Men Grisham har mer än så. Hans böcker lyfter gärna fram orättvisor inom juridiken, skadeståndsjuridiken i synnerhet, och samhället i övrigt och denna bok gör inget undantag.
”Den samvetslöse” (”The Appeal” i originaltitel) inleds med hur kemikalieföretaget Kane Chemicals förlorar ett stort skadeståndsmål mot ett antal personer från en mindre stad i den amerikanska södern. Deras dumpningar av farliga kemikalier har lett till att ett flertal av invånarna fått cancer och sedemera avlidit. Kane ger sig dock inte och genom en skickligt iscensatt och smutsig kampanj vill man byta ut en domare i delstatens högsta domstol till en mer välvilligt inställd domare och därigenom vinna målet när det överklagas dit. Läsaren får en tur genom den amerikanska skadeståndsprocessen och de juridiska trixigheter man kan ägna sig åt i den. Vi får en god dosering av en amerikansk valkampanj och de förvrängningar av sanningen och den smutskastning man ägnar sig åt och hur olika organisationer trycker på i bakgrunden och inte tvekar att böja på lagen för att nå sina mål. Vi får också en inblick hur några omdebatterade ämnen i den amerikanska södern, homosexualitet och dödsstraff, blir slagträn i den politiska debatten och används för att manipulera massorna med skräckpropaganda och rena lögner.
På bokens framsida (den upplaga jag läste) läser man några citat från andra recensioner som framställer boken som spännande och nervkittlande. Det är en lite felaktig bild, tycker jag. Boken är ingen nagelbitande deckare med de traditionella ingredienserna våld, ond bråd död och action. Bokens behållning är istället det politiska och jurdiska intrigerna och fulspelet i maktens och storfinansens korridorer och i en amerikansk skadeståndsprocess. Den väcker flera frågeställningar om juridik, politik och ekonomi i dagens samhälle. Det går inte att undgå att notera var Grisham står i detta. Han ger mörka och ironiska bilder av makt-, och pengakåta politiker och finansmän och de företag och organisationer de representerar. Han försvarar även tydligt den amerikanska skadeståndsjuridiken och dess advokater, som ibland kan förlöjligas i vår del av världen, och framhäver hur viktiga verktyg de är för den enskilde gentemot mäktiga företag och organisationer. Detta gäller egentligen de flesta av Grishams böcker och inte bara denna.
Förutom tankeställarna man får ges man en underhållande stunds läsning även om spänningsmomenten är få. Är det dem man är ute efter blir man nog besviken. Inom det juridiska är Grisham kunnig, helt naturligt med hans bakgrund som advokat, och han besitter även en god dramatisk förmåga att leverera en trovärdig och innehållsrik berättelse. Hans historia lämnar en besk eftersmak men även ett litet uppvaknande och ifrågasättande av skeenden och processer i vår vardag. Som han gjort så många gånger förr.
Rekommenderas i övrigt med Grisham:
”Den oskyldige mannen” (2006)
Något så ovanligt som en dokumentär och inte en roman från Grisham. Den berättar om ett mordfall i en liten stad i USA och hur man sätter oskyldiga medborgare i fängelse på livstid eller med dödsstraff baserat på svaga juridiska bevis. Otäck och tankeväckande. Den verklighet Grisham bygger sina romaner på.
http://pernoback.wordpress.com/2011/10/03/recension-av-den-samvetslose-av-john-grisham-2008/
|
|
|
|
|