boksidan     
Boganmeldelse | Søg bøger | Tilføj en ny bog | Top | | Tilmeld dig |
  Log ind

Samme Forfatter:
Arkhangelsk
Enigma
Frygtens indeks
Imperium : roman
Lustrum : roman
Pompeji
Skyggen : roman
Relaterede bøger
Jagthundene
 J. Horst
Ritualer : krimi
 M. Hayder
Magtspillerne
 M. Connelly
Politi
 J. Nesbø
Morderens bog
 M. Lang
Den tavse elite
 D. Leon
Forbrydelser
 F. von Schirach
Luk øjnene
 J. Verdon
Dødens håndl..
 P. James
Jægerens hjerte
 D. Meyer





Fædrelandet  anmeldelse

 
Forfatter: Robert Harris
genre: Deckare
Year: 1992
ISBN: 8759503483
 

Billigbog. 'En forrygende thriller og en tankevækkende roman.' - Det Fri Akt.

Gennemsnit: 3,17 (6 Score)

  » Skriv din egen anmeldelse af Fædrelandet «
Rate:
Tilmeld dig for at få bogen anbefalinger baseret på dine vurderinger og undgå reklamer.
Boganmeldelser Fædrelandet :


Pingu 2004-03-07 22:32
En ganska typisk deckare, tror jag - brukar inte läsa så mycket sådana. Det som gör den orginell är att den utspelar sig i en miljö där nazi-tyskland existerar och året är 1964...
Score 3

stigh 2004-05-24 16:19
Intressant och fullständigt kontrafaktiskt tankeexperiment om hur världen (enligt Harris) skulle gestaltat sig om Tyskland vunnit andra världskriget. Är tyvärr moraliserande i överkant och Harris ton känns på något sätt oangenämt pekpinneaktig. Det märks dock att berättandet förgåtts av rikligt faktainsamlande och ett seriös historiskt intresse. Bra och målande miljöbeskrivningar av ett mörkt Europa som vi hittills undsluppit blandas med bitvis stereotypa personbeskrivningar. Slutet av romanen är olyckligtvis skrattretande skralt och motsvarade inte alls mina från början högt ställda förväntningar. Tycker att Harris efterhand förlorar kontrollen över sin historia och då hjälper det inte att miljöbeskrivningarna är fullgoda. En ganska svag trea.
Score 3

salevik 2005-02-15 13:06
Intressant tanke, men Robert Harris är ingen god författare. Til tider spännande, men slutet var riktigt, riktigt dåligt, och hans miljöskildringar är till tider pinsamt enkla.
Score 1

Japetus 2006-10-05 14:13
En oerhört fascinerande thriller som utspelar sig i ett Europa där Nazityskland vunnit andra världskriget. Från sommaren 1942 och framåt har Harris i "Fatherland" ändrat historien och låtit saker och ting gå Hitlers väg; sedan har han dragit fullständigt övertygande och fasansfulla konsekvenser av detta i sin berättelse.

"Operation Blå" sommaren 1942 har lyckats då tyska Armégrupp Syd koncentrerar sig på att ta Kaukasus och låter bli att kraftsplittra och gapa över för mycket - Stalingrad. Då tyskarna tagit de kaukasiska oljefälten stannar den sovjetiska krigsmaskinen och Stalin tvingas sluta separatfred med Hitler våren 1943. Tyska vetenskapsmän har framställt en atombomb och lyckas även förbättra raket-teknologin så att de från Peenemünde kan sända en intekontinental missil att explodera över New York 1946 som ett hot. Amerikanerna sluter fred med Nazityskland.

1964 är världen låst i ett kallt krig mellan USA och Tyskland, där vi i verkligheten hade USA och Sovjet. Men parallellerna är många. Det är oerhört fascinerande att ta del av den ångestfulla dystopiska värld som boken skildrar. Harris är oerhört väl påläst och har återskapat ett mörkt, massivt, hotfullt Berlin i ett dito Europa, underkuvat av Tyskland. Hitler har skapat sitt eget EU av underkuvade stater, där bl a Sverige ingår. Tyska är andraspråk i hela Europa och Albert Speers megalomaniska arkitektoniska drömmar har fått fritt spelrum och Berlin har nu blivit det gigantiska byggenas stad i vit italiensk marmor och svensk röd granit... Det är en korrumperad värld full av ett totalitärt samhälles alla avigsidor.

Men den tyska naziregimen har börjat få allvarliga problem. Borta i det forna Sovjet pågår ett gerillakrig mot kommunistiska partisaner, understödda av USA, som gör livet svårt för de tyska "rasrena" nybyggarna. Detta krig har med tiden blivit allt svårare för regimen att hantera, trots Goebbels stora kompetens i att förvanska nyheterna. Intressanta paralleller finns här till Vietnamkriget, fast i omvänd form, så att säga.

Förlusterna i det 20 år långa gerillakriget blir allt svårare att hantera. Allt fler tyska soldater kommer hem i kistor med speciella nattliga hemliga tåg. Den tyska regimen börjar få svårt att hålla sitt ruttna samhällsbygge uppe. En fredstrevare planeras i riktning USA i samband med Hitlers 75-årsdag. Ett toppmöte mellan president Kennedy (den gamle nazivänlige pappa Joseph) och Hitler planeras. I skuggan av detta toppmöte börjar märkliga mord och försvinnanden bland gamla nazihöjdare inträffa. Här har vi inramningen för vår berättelse!

Detta är en i många, många avseenden mycket väl skriven berättelse. Miljöbeskrivningarna är exceptionellt väl återgivna. Trots att boken beskriver ett fiktivt Berlin är ändå stora delar av miljöerna aktuella och autentiska. Harris är mycket duktig på att skapa stämningar genom att jobba med noggrant beskrivna miljöer, natur och arkitektur. Man får verkligen en känsla av att vara "med och där". Jag roade mig med att ha en karta över Berlin till hands när jag läste boken och är mycket imponerad av detaljrikedomen i berättelsen. Boken är oerhört välresearchad även i detta avseende.

Då jag inte är någon van deckarläsare har jag inga invändningar mot ev stereotypa inslag i persongalleriet. Visst, huvudpersonen KRIPO Sturmbannführer March, är den traditionelle frånskilde polisen som jobbar långt mer än han borde, men han är också en sympatiskt skildrad SS-tjänsteman som börjat tvivla på vad han egentligen håller på med:

"What do you do' he said, 'if you devote your life to discovering criminals, and it gradually occurs to you that the real criminals are the people you work for? What do you do when everyone tells you not to worry, you can't do anything about it, it was a long time ago?'
She was looking at him in a different way. 'I suppose you go crazy.'
'Or worse. Sane."

Den käcka amerikanska journalisten Maguire är tillräckligt trovärdig i sin roll som Marchs partner i lösandet av gåtan. Min upplevelse är att personerna i berättelsen samtliga är trovärdiga i sitt agerande. Det är riktigt spännande att följa berättelsen - den bästa kontrafaktiska "what if"-berättelse jag någonsin läst.

Filmen "Fatherland" från 1994 med Rutger Hauer som March och Miranda Richardson som Maguire är inte dålig den heller (bl a tycker jag här Hauer gör sin bästa roll näst Blade Runner), men boken är mycket intressantare och djupare i sin skildring.

Det här hade varit en solklar femma om det inte varit för bokens slut, som kändes platt och fantasilöst. Anakronismer som att ett långhårigt Beatles kunnat uppstå i ett nazidominerat Europa är ett av få exempel på otroligheter i denna ytterst realistiskt och väl pålästa berättelse. Det blir en mycket, mycket stark fyra för Harris "Fatherland"!
Score 4

mrsdata 2007-11-22 10:12
Mycket bra, och otäck skildring av ett berlin som tack och lov aldrig blev.
Annars en deckare rätt och slätt. Fast det är just miljön, att nazityskland vann kriget och att det är en vecka till Hitlers 75-årsdag, som gör mig så fascinerad. Tanken känns hisnande, och skrämmande. Miljöskildringarna är fantasiska, och jag anser attt Harris har gjort ett mycket bra jobb med denna bok.
Score 4

Skriv din egen anmeldelse af Fædrelandet







 






-->