Recension av Arvid Lagercrantzs bok Mitt galna liv
Boken är utgiven på Lind & Co och innehåller 225 sidor.
Arvid Lagercrantz är född 1942 och arbetar som journalist. Under 1970- och 80-talet var han politisk reporter och kommentator i Dagens Eko/Sveriges Radio. Senare blev han P1-chef, vice VD och VD vid Sveriges Television och Axess TV.
Handling: ”Det här en memoar om psykisk sjukdom. Med nödvändighet handlar den också om mig själv men mest handlar den om min sjukdom, hur jag led, hur jag behandlades och vad läkarna skrev i mina journaler. Jag vet att många människor har liknande problem. Låt oss dela ensamheten. Mina maniska perioder har blivit många. Jag har fått elchocker, legat i bälte och fått massor av psykosmedicin. Dessemellan har jag varit helt frisk. Jag bjuder här på vad jag kallar Mitt galna liv.” Arvid Lagercrantz
Redan i tidig ålder fick Arvid Lagercrantz diagnosen psychosis manico- depressiva. Senare ändrades diagnosen till manodepressiv och nu senast kallas den för bipolär sjukdom typ 1.
Som åttaåring fick Arvid Lagercrantz gå till Ericastiftelsen och leka, varför kunde han inte förstå. En medelålders tant satt bredvid honom vid en sandlåda. Där skulle Arvid placera ut olika figurer och berätta för henne varför de skulle stå just på de platserna. Idag har han fått läsa anteckningarna som gjordes och han tycker att de är löjliga.
Första gången Arvid Lagercrantz blev riktigt sjuk var när han var ute till sjöss vid femton års ålder. På väg till Malta och till Alger började han känna sig deprimerad. Han fick något senare hjälp att flyga hem till Sverige och väl här hemma blev han inlagd på Karolinska sjukhusets psykiatriska klinik.
Efter det har sjukdomen följt honom hela livet, han har känt av när hans maniska perioder börjat, ofta i samband med stressiga fysiska och psykiska situationer. Vid de maniska perioderna har Arvid haft svårt att sova och han har kunnat arbeta hur mycket som helst.
Trots sin ordblindhet har Arvid Lagercrantz lyckats att bli en framstående journalist. Efter varje inläggning på någon psykiatrisk klinik har han alltid kunnat återvända till sitt arbete.
Han har ätit mycket psykosmedicin, bland annat Litium, han har även fått ett antal elchocker.
I slutet av boken intervjuar han själv sin hustru och sin gamle barndomsvän Per Falkman, om hur de har upplevt hans sjukdomstillstånd.
En underbart skriven bok av Arvid Lagercrantz, där han berättar så öppet, ärligt och känslosamt om sin psykiska sjukdom. Hur han gång på gång får läggas in på en psykiatrisk avdelning och förutom medicin även får elchocker. Han beskriver med mycket känslor hur han känner sig när det maniska tillståndet är på väg. Även hans berättelse om den kända familjen Lagercrantz är också intressant. En riktigt bra och innehållsrik bok om det många inte vill kännas vid. Att leva med en psykisk diagnos.
Betyg 4/5 Kristina Simar