Efter ett antal år av misshandel och psykiskt lidande bestämmer sig Rose för att lämna Norman och bara försvinna. Hon sätter sig på en buss och åker till en annan stad. Där får hon turligen kontakt med kvinnohjälpsföreningen "Systrar och döttrar". Hon träffar även den sympatiske Bill, får jobb som ljudboksinläsare samt får en egen lägenhet. Och så hittar hon en tavla - med en mytologisk kvinna som Rose har ett märkligt band till och en tjur som försöker krossa henne.
Och samtidigt som gränsen mellan tavlans illusionära värld och verkligheten börjar suddas ut är Norman på väg. Han har slutligen tappat all självkontroll. Han är redo att göra allt för att hämnas på kvinnan som vågade trotsa honom.
Dödat har han gjort för - det tänker han göra igen.
De flesta är nog överens om att Stephen King är en mycket ojämn författare. Ibland kläcker han ur sig böcker som alla är överens om är lysande, som "Det", "Lida", "Den gröna milen" och "Dolores Clairborn". Sedan finns det en uppsjö av böcker där alla är lika oense huruvida de är bra eller ej. "Rasande Rose" är uppenbarligen en sådan bok. Jag blev rekommenderad att läsa den men fann knappt något i den som grep eller engagerade mig. Relationstemat med en misshandlande man blir ointressant då Norman är så uppenbart psykopatiskt galen. Utan några intressanta nyanser blir han bara ett platt monster. Det intressanta ligger då enbart i Rose kamp att återuppbygga ett förintat ego. Men ytligheten i beskrivningen av Norman förtar det djup som finns i gestaltningen av Rose. Som spänningsroman är den heller inte speciellt intressant. Den är allt för långsam med otaliga upprepningar som aldrig förnyar. Att Norman vill tala med folk ”på riktigt nära håll" är tillexempel något man får veta så många gånger att det blir riktigt pinsamt.
Det enda intressanta temat i boken är det mytologiska där forngrekiska ikoner får symbolisera kampen mellan mannen och kvinnan. Det är också där nyanserna finns. Rose kamp med sig själv för att hantera sina känslor när hon väl tillåter sig att ha dom. Rädslan för att inte kunna hålla tillbaks en ilska som vuxit under ytan i 18 år. Detta är mycket intressant, men får nästan bara utrymme i en sorts epilog i slutet av boken. Huvuddelen är ett ointressant ältande om hur Normal, iklädd en psykotiskt pratande ferdinandmask i gummi, vill prata med den och den personen på riktigt nära håll.
Boken är för lång. Den hade fungerat som en längre novell, men inte som en bok. Därför tycker jag det känns allt för tydligt att King försökt dryga ut historien med oinspirerat svammel som bara tråkar ut mig. Boken kunde varit bra men borde gått en tre, fyra varv till hos Kings redaktör. (Och denne skulle sagt: "Stryk det, det, det och det. Korta det. Förbättra språket där och tänk igenom vad du vill med det partiet.) Då kanske boken hade kunnat bli bra.
Maria Rudbäck som inläsare kändes tämligen konstlad. Hon passade definitivt inte till att läsa in en King-bok med sin högtravande stämma och märkliga betoningar.