När dom andra sover (2007) kan enklast beskrivas som en historisk porträttering av samebyn Jijnjevaerie (jag avstår från uttal) i norra jämtland. Merparten av materialet utgörs av foton som enligt min mening är av högst varierande kvalitet. De enorma kvalitetsskillnaderna bottnar troligen i att standarden har skiftar mellan fotografer och utrustning. Sviktande upplösning och skrapa gör att merparten av bilderna är korniga och suddiga. Detta är störande för totalupplevelsen av boken, särskilt då fotonmaterialet upptar en så stor del av sidomfånget (närmare tre fjärdedelar). Bilderna kommenteras ibland, men oftast inte, av Christer Olofsson, bokens författare.
Ni som letar efter en fotobok innehållande vackra samiska och norrländska motiv ska alltså söka er någon annanstans. Ni som däremot är sugna på att ta del av en varm och överskådlig beskrivning av livet i en sameby kan med fördel söka er till Olofssons fina texter. Jämsides beskrivningarna av befolkningen i Jijnjevaerie tecknas lagom faktamässigt samernas historia i Sverige. Och den är inte särskilt smickrande för den svenska staten som gjort sig skyldig till både det ena och andra i fråga om övergrepp genom årens lopp (Sverige är också ett av få länder i världen som inte har ratificerat ILO-konventionen om ursprungsfolkens rättigheter).
Det blir under läsningens gång uppenbart i hur stor utsträckning de renskötande samernas livsbetingelser styrs av väder och vind, en sårbarhet som är uråldrig. Läsningen lyfts av att Olofsson låter invånarna i Jijnjevaerie få komma till tals via citat. Det skapar autenticitet, vid vissa tillfällen tyckte jag mig nästan höra dialekten på de personer som låtit sig intervjuas .
Sympatisk i all sin enkelhet.