bokrecensioner boktips

Landet lagom - En sjukvårdsthriller

Författare: Gösta Tibblin
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kultur, spänning
Utgivningsår: 1996


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Landet lagom - En sjukvårdsthriller :
2004-05-18 01:10
Jag har nyligen läst en sjukvårdsthriller som via den skönlitterära genren kritiserar dagens ineffektiva landstingspolitik. Boken handlar om ett landsting där landstingsrådet lider av storhetsvansinne. Landstingsrådet hamnar i konflikt med sjukvårdschefen som inte tycker om det skrytbygge som landstingsrådet vill bygga istället för att rusta upp två redan existerande sjukhus. Landstinget styrs av korruption och intriger, sakargument och patientens bästa kommer i andra hand.

Boken tenderar att dra åt ett särartsfeministiskt håll där kvinnlig logik, dvs. värme och omsorg är bättre än manlig logik dvs. egoism och girighet. Författaren målar upp en intressant vision av en bättre fungerande sjukvård byggd på decentralisering, gemensamma visioner, mindre politiker och mer patientmakt. En vision om ett mångfaldssamhälle likt Kanadas nationalstäder målas också upp. Tanken är att olika städer befolkas av olika nationaliteter och att dessa städer utvecklas åt olika håll utifrån befolkningens kulturer och traditioner.

Gränsen för utopi tangeras men undviks genom en oväntad vändning. Historiens gång är inte linjär utan olika krafter bryts mot varandra och inget är säkert på förhand. Läs den - Du kommer inte att ångra dig!

Tibblin, Gösta: Landet lagom - En sjukvårdsthriller, 1996
Betyg 4
Liknande böcker:
Misstagens bok
 S. Bjerg
Nattavaara
 T. Engström
Gorazde
 J. Hildebrandt
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Himmel över Alaska
 K. Hannah
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
John Carter och dödens..
 E. Burroughs
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord