Recension av Zena El Khalis Beirut, jag älskar dig
(Detta är en recensionsbok från Ordfront)
Författaren Zena El Khalis är född 1976. Hon har bott i Nigeria, London, New York och Beirut. Hon är konstnär, konstkurator och miljöaktivist. Under sommarkriget i Libanon 2006 bloggade hon från sin lägenhet i Beirut. Bloggen ”Beirut Update” blev snart internationellt känd. ”Beirut, jag älskar dig” är hennes första roman. Läs gärna mer om Zena och hennes konst på www.ziggydoodle.com
Handling: Zena älskar sitt Beirut, där finns dramatik och det är något som Zena gillar. Hon vill bo kvar där även om människor hon älskar försvinner och en bomb kan falla när som helst. Trots alla farligheter försöker Zena och hennes vänner leva så normalt de kan. De går på nattklubbar, dricker sig fulla, röker cigaretter och joints och de har ett rikt sexliv. Tjejerna går i korta kjolar och sminkar sig.
Zena berättar om oroligheterna mellan de olika religiösa grupperna. I Libanon lever Araber - sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och andra mindre religiösa grupper ofta tillsammans i samma områden. Det betyder ofta konflikter och är också orsaken till de inbördeskrig som varit. När Zena flyttade till Beirut var hon livrädd för Hizbolla. Under sin uppväxt i väst fick hon genom media lära sig att Hizbolla är en terroristorganisation. Så trodde också Zena ända tills hon träffade en av dem…
Som ni vet älskar jag att läsa böcker om Mellanöstern, men jag har aldrig läst om Libanon, Israel och Palestina. Nu fick jag alltså en ny bekantskap i Beirut. Det var väldigt intressant att läsa om Libanon. Zena El Khalil skriver på ett riktigt underhållande sätt. Hennes beskrivningar av både personer och miljöer är mycket utförliga.
En sak gjorde mig dock förvånad, och det var att ungdomarna i Beirut levde så fritt, trots risk för bomber och inbördeskrig. Det känns väldigt Västerländskt att ungdomarna är ute på krogen, lyssnar på all slags musik, dricker och röker joint. De har även mobiltelefoner. Det känns så fjärran från Iran, Irak, Pakistan och Afghanistan, där kvinnorna inte har något eget liv och ändå tillhör alla dessa länder Mellanöstern. En riktigt intressant bok som jag rekommenderar varmt.
Betyg 4/5