Recension av Maja-Maria Henrikssons bok Jag finns
(Detta är en recensionsbok från Natur & Kultur)
Maja-Maria Henriksson är 35 år, bor i Stockholm med sin sambo och två döttrar. Hon arbetar som fotograf och bildkonstnär. Boken bygger på författarens egen uppväxt och är hennes debut som författare.
Handling: Johanna är 14 år och borde ha det som de flesta 14-åringar. Trivas i skolan, ha roligt med kompisar och ett tryggt hem.
Men Johanna har inget av detta. I skolan blir hon både psykiskt och fysiskt mobbad av två killar i klassen. Värst är Vedin. Han sparkar på henne, bränner henne med cigaretter på kroppen och försöker dra ner hennes byxor. Någon lärare eller annan vuxen i skolan borde väl se något, men eftersom ingenting händer så är det antingen ingen som ser, eller så låtsas de inte se.
När Johanna kommer hem, möts hon oftast av en glad mamma som lagar god mat eller bakar. Mamma säger att de ska ha en mysig kväll tillsammans med lillebror Linus som är fyra år. Det är sällan den där mysiga kvällen blir av. Mamma börjar reta sig på något Johanna gör eller säger. Hon skäller på Johanna om maten eller baket blir misslyckat, då är det hennes fel. Även av sin mamma blir Johanna både psykiskt och fysiskt misshandlad.
En dag får Johanna nog: Hon ska ge igen!
En sorglig och tragisk berättelse om Johanna som inte har det som de flesta 14-åriga tjejer har det. I den åldern ska man sprudla av glädje tillsammans med vänner. Jag känner en klump i magen och tårarna bränner bakom ögonlocken. Maja-Maria skriver så känslosamt om Johanna. Jag vill bara kliva in i boken och ta Vedin i kragen och prata förstånd med hennes mamma.
Detta är en ungdomsbok och jag tycker att den borde läsas i varje högstadieklass. Föräldrar bör även läsa den. För att få upp ögonen för de signaler som deras tonåringar kanske ger.
Betyg 5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent