Skådeplatsen för romanen Hjärtdjur är Ceausescus Rumänien någonstans vid gränsen mellan 1970- och 1980-tal. Handlingen kretsar tämligen obehindrat mellan berättelsens jag, en ung kvinna vars namn aldrig nämns (Herta?), och dennes närmsta vänner Edgar, George och Kurt. Det som förenar de fyra är att de tillhör den tysktalande minoriteten, de träffas i all hemlighet, läser insmugglad litteratur, konspirerar och utbyter poesi. Som om inte detta vore farligt nog, riskerar de livet genom att fotograferar fångtransporter och dokumentera mord som regimen står bakom.
Hjärtdjur beskriver ett samhälle som helt förlorat livslusten, ett samhälle där varje erotisk handling är att betrakta som oppositionell, ett samhälle där den största livslågan ligger i att överleva den hatade diktatorn, ett samhälle som tecknas med gråa och rostbruna färger. Jag tycker att Müller lyckas ganska bra med förmedla känslan av osäkerhet och förtryck, känslan av att ständigt vara på språng, jagad. Tyvärr gav dock inte Hjärtdjur upphov till någon vidare läsglädje, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad jag saknade, kanske kan det vara så att motivet har skildrats bättre tidigare (och i mindre svart och vitt). Påminner en hel del om Milan Kunderas ”Skrattet och glömskans bok”.
Avslutningsvis, det jag kanske främst kommer att minnas av romanen Hjärtdjur, är de i berättelsen ständigt återkommande mulbären. Och det kunde jag aldrig ana på förhand.