I DDR (Östtyskland) beslöts på försommare 1953 att de s.k. arbetsnormerna skulle höjas med 10 procent, dvs. arbetarna förväntades producera 10 procent mer mot oförändrad lön. Detta kom - som många säkert ännu minns - bägaren att rinna över bland arbetarna vid många industrier i det ännu kirgsmärkta och ekonomiskt slitna DDR.
I denna märkliga och modiga - och på flera plan oerhört spännande - roman av en östtysk författare kommer vi ett sådant kollektiv in på livet: det folkägda företaget Merkur, dess arbetare, fackliga förtroendevalda, pertifunktionärer, arbetsledare och chefer.
Delvis provocerade från Väst går arbetarna ut i öppen strejk - något i en kommunistisk stat egentligen otänkbart, oerhört, nästan kätterskt. Den manliga huvudpersonen är fackföreningsmannen Witte, som minns Weimartiden, har deltagit i Hitlers krig och nu är lojal partimedlem - vars lojalitet dock sätts på det yttersta provet under dessa kritiska dagar då endast den välkänt lugnande verkan av sovjetiska stridsvagnar kan förhindra ett öppet, allmänt uppror.
Tre kvinnoöden flätas samtidigt in i hans eget: perikamraten Greta, kär i honom sedan länge, den unga Anna, som bryter upp från ett omöjligt äktenskap för att föja honom, och strippan Goodie, som i händelsernas utkant går ett tragiskt öde till mötes.