Chill out - "vi som blundar för klimathotet"
Om Al Gores En obekväm sanning är miljö-organisationernas Lilla röda, har Chill out potential att bli motsvarande för klimatförnekarna. Deniz Tütüncü tycker att boken trots allt har många poänger.
Mao Zedongs Lilla röda har lästs av miljontals människor. Om Al Gores film En obekväm sanning är miljöorganisationernas Lilla röda, har Chill out - sanningen om klimatbubblan, definitivt potential att bli klimatförnekarnas Lilla röda
Chill out är en facklitterär bok med hårfina retoriska grepp för att få läsaren att hålla med, trots att författarna skriver att de vill vara objektiva. Den är stundtals väldigt vetenskaplig men blir i en handvändning oresonlig.
Författarna är hängivna anhängare till den så kallade Eco-imperialismen. Som exempel på Eco-imperialism nämner författarna oljan. De menar att politiker som vill gå ifrån oljan till mer hållbara bränslen inte gör det för miljöns skull utan för den allt sämre kontakten med de oljerika länderna. De skriver också att man borde ha kvar oljan som bränsle för att de länder som exporterar olja, exempelvis Nigeria, ska ha möjlighet att utvecklas ekonomiskt. Ser man på längre sikt så förstår man att oljan inte är hållbar. Den snabbar på klimatförändringarna och på sikt kommer det att drabba oss människor fatalt.
Jag tycker att boken är intressant, eftersom den fick mig att förstå hur komplicerad klimatfrågan är. Men författarna tappar många poäng när de smutskastar organisationer som arbetar för en bättre miljö. De svartmålar organisationerna som en hop som avskyr kapitalism och totalt vända från verkligheten. Självklart är det inte bara den lilla människan som ska arbeta för en bättre miljö, utan särskilt företag och institutioner som är de som släpper ut mest koldioxid. Det jag tycker är svårt är att erkänna de fakta som kommer från forskare som delvis blivit sponsrade av diverse företag, exempelvis Exxon mobil.
Lars Bern har en lång karriär inom miljöfrågorna. Han har bland annat varit vd för ÅF (förra Ångpanne Föreningen) och ordförande i Det Naturliga Steget (DNS). Han har dessutom tidigare skrivit böckerna Uthålligt ledarskap (1993) och Strategi för Naturlig Tillväxt (1998).
Maggie Thauersköld har studerat juridik, psykologi och statistik men har ingen förankring i klimatfrågan.
Chill out - sanningen om klimatfrågan är en bok som skrivits med baktanken att skapa opinion mot miljömedvetenhet och klimatsmarthet. En mer passande titel hade varit Chill out - vi som blundar för klimathotet.
Deniz Tütüncü, Minplanet
www.minplanet.se/recensioner