Järnkraft i kvinnohänder skildrar en grupp kvinnliga konstsmeder, deras vardag och verksamhet på olika platser i Sverige. Under flera års tid har författaren följt smedernas arbete, hon har intervjuvat och fotograferat dem och sett hur järnet förvandlats från ämne till produkt i deras händer.
De sju kvinnorna är Doris Ilou i Österbybruk, Kari erlands på Gotland, erika Galle i Lövstabruk, lina Sundin i Örebro, Therese Johansson i Götene, Ulrika Aneer i Fengersfors och Harrit Löwenhielm som var verksam på Gotland. De har alla en egen berättelse och ett eget uttryck i sitt skapande.
Boken är rikt illustrerad med fotografier på såväl smedjor och verktyg som arbetsprocesser och färdiga alster. Genom text och bild kommer vi de starka och yrkesskickliga smederna, och själva smideskonsten, närmare på livet.
Utdrag ur boken:
Smederna var nytänkande och kreativa människor, orädda att pröva nya ide´er. Yrket gick ofta i arv...............Smedyrket är sakta på återväxt igen, speciellt bland de som ägnar sig åt konstsmide och konsthantverk...................smida medan järnet är varmt...................