Recension om Stillheten av Atilla Bartis
Denna bok har jag fått från Norstedts för att recensera
Atilla Bartis är född 1968 i Targus Mures i Rumänien. 1984 flyttade han till Budapest i Ungern. Han debuterade redan 1995 som författare, men hans stora genombrott kom inte förrän 2001 och det med denna roman Stillheten.
Handling: När berättelsen börjar har Andors mor precis dött. Men sedan får man följa tiden som barn tillsammans med sin syster och sin mor som då var en erkänd skådespelare. Vi träffar även Andor som vuxen och hans flickvän Eszter.
Handlingen utspelar sig i Ungern vid tiden för murens fall. Det är ett psykologisk drama, som handlar om Andor Weérs liv och hans förhållande till tre trasiga kvinnor. Han bor tillsammans med sin mor, som varit en erkänd skådespelare. Men efter att hennes dotter ”hoppat” av till väst får hon inte längre några roller. Rebeka (som modern heter) har nu inte varit utanför lägenheten på 15 år. Tvillingsystern Judit är en känd violinist och hon har som sagt ”hoppat av” till väst, där hon uppträder runt om i världen. Hon skickar regelbundet vykort till sin mor. Men en dag för tio år sedan slutar vykorten att komma, medan pengarna kommer som vanligt. För att inte oroa sin mor skriver Andor vykort och ber någon som ska utomlands att ta med det och skicka.
Andor har även en flickvän Eszter, han träffade henne när hon var på väg att ta sitt liv genom att hoppa från en bro.
Boken innehåller inga kapitel, utan är skriven rakt av med indelade stycken.
Tycker jag: Ett psykoligiskt drama som inte innehåller kapitel utan är avdelad i stycken. Något jag tycker är ganska jobbigt. Ibland hade jag lite svårt att följa med när de olika tidsepokerna ändradas i styckena. Annars måste jag säga att detta är en författare som är en ordkonstnär. Han leker med orden på ett fint sätt. Han sätter ihop sex-sju ord till ett enda och det utan att det stör läsningen. Kan tänka mig att texten inte är den lättaste att översätta, därför vill jag ge en eloge till Daniel Gustafsson Pech som lyckats väldigt bra med det. En intressant bok att läsa om man har intresse om hur det var att leva i det kommunistiska Ungern i början på 1990-talet.
Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent