Jag har läst boken Lilith - Adams första hustru. Den utspelar sig som man kanske kan lista ut av titeln, i mänsklighetens begynnelse. Åtminstone om man tror på världsreligionernas skapelseberättelser. Lilith själv nämns knappt i Bibeln, att kvinnan i Bibeln har två skapelseberättelser kan ses som ett tecken på att hennes existens, men det enda stället hon nämns vid namn är hon är i skepnad av en listig och ondsint ökendemon. Däremot finns det en del berättelser i andra religiösa texter som kan tydas som att Adam hade en hustru före Eva. Det är detta antagande som ligger som grund för den här boken.
Boken bygger till största del på hur författaren själv förställer sig Liliths liv. Till vis del har hon även hämtat matrial från boken "Die Sagen der Juden".
Lilith skapades samtidigt som Adam, rygg mot rygg, och ansåg därför att de trots sina olika kön var jämlika medmänniskor som kompletterade varandra. Adam var dock av en annan åsikt och trots att Lilith älskade Adam och trodde att de var menade att leva tillsammans, så valde hon att lämna paradiset och Adam. Även när Adam skickade tre änglar till henne för att hon skulle komma tillbaka så valde hon att stanna utanför. Därmed blev hon förbannad och var inte längre välkommen till paradiset. "Den Osynlige" dvs, Gud, skapade en ny kvinna till Adam, den så välkända Eva. Lilith brann av hat och avundsjuka och återkom till paradiset för att lura Eva till att äta av Kunskapensträd och därefter få Adam att äta av det.
Boken skilldrar dagens svenska feministiska tankar a´la Schyman, ganska bra. Liliths grundläggande strävan efter jämlikhet må vara bra, men i sitt bemödande om att bli en fri och självständig kvinna så låste hon sig fast och begränsade sig själv.
Författarens förhoppning om att relatera Liliths tankar och handlingar till dagens, ger också tyvärr boken en stundtals oseriöst intryck. Jag upplever att författarens skildring av Lilith är alltför färgad av dagens bild av feminism och våran längtan efter förebilder. Dagens feminism är trots allt en relativt ny företelse, men inte ens under slutet av 1700-talet, början av 1800-talet, då den feministiska ideologin hade sin början, var den lik de feministiska tankarna som författaren presenterar. Det känns därför lite väl långsökt och tillgjort att ursprungmänniskorna gick i exakt samma resonemang som dagens, även om de grundläggande idéerna om jämlikhet säkerligen borde ha funnits.
Jag tycker att boken var underhållande att läsa ur ren skönlitteratuler aspekt, och det är väl skönlitteratur den i första hand är. Det var intressant att få en mer personlig bild av hur det skulle kunnat gått till, att se hur författaren föreställde sig de så välkända karaktärerna och deras situation.
Boken är helt och hållet skrivet ur Lilith´s perspektiv, vilket gör den intressant och spännande. Författaren använder ett enkelt och lättläst språk.
Jag kan rekomendera boken eftersom den gav mig en tankeställare om hur världen skulle ha kunnat se ut. Lilith framställs som stark men innerst inne har även hon en osäker sida, precis som alla andra.