Martin Svensson DIN HEDER
Din heder är Martin Svenssons andra roman. Han debuterade 2007 med romanen Hej mitt namn var Elton Persson. Boken blev en stor framgång i pocket och såldes i över 30 00 exemplar. Martin Svensson är och kommer väl alltid vara förknippad med sin låt Yeahyeah wow wow. Martin är född 1978 i Kalmar och uppväxt i Varberg och sedan 1995 är han bosatt i Stockholm.
Din heder handlar om att Viktor kommer i kontakt med Meryem en palestinsk-kurdisk tjej. En dag ringer Meryem till Viktor och vill att de ska träffas. När Viktor träffar Meryem har ett svagt minne att de har träffats på krogen någon gång. Meryems bror och svartsjuke pojkvän tror att Viktor och Meryem har ett förhållande.
Konstiga saker börjar hända. En kväll när Viktor kommer hem ser han att hans balkongdörr är uppbruten. Men inget är stulet.
Genom Meryem blir Viktor vän med hennes farbror Mehmet, en väldig färgstark person. Bekantskapen med Viktor är inte populär i Meryems familj. De vill att hon ska gifta sig med en man från den egna kulturen.
Men farbror Mehmet försöker styra upp det hela och får Meryems familj att tillslut tro på att Viktor och hon ska gifta sig. Mehmet ställer till med en stor fest för familjen för att de ska få lära känna Viktor. Festen blir inte så lyckad kan jag säga men mer vill jag inte avslöja. Jag tycker det är en läsvärd bok för detta med heder förekommer ofta i dagens Sverige.
Jag själv tyckte mycket om boken, brukar inte vara så förtjust i ”Jag” skrivna böcker men Martin lyckas väldigt bra med det. Likadant i förra boken som också är skriven i ”jag” form. Jag känner direkt att jag är där någonstans bakom Viktor och följer honom hela tiden. Det känns som om han är en vän som jag har koll på. Det var likadant med Elton i förra boken.
Men om jag tar upp detta med heder så har jag läst flera böcker om detta ämne och har upptäckt att det går till på ungefär samma sätt i de olika familjerna. Någon i familjen har sett sin syster eller kusin prata med en kille, oftast en skolkamrat som inte på något sätt är konstigt här i Sverige. Men när de stackars flickorna kommer hem blir de kallade för hora och ibland blir de till och med slagna.
Nu tillhörde väl inte Meryems familj de värsta men ändå tillräckligt för att man ska reagera.
Jag slutar med att igen säga att detta är viktig bok för oss svenskar att läsa, detta om hur många unga flickor som lever i en hederskultur och sedan att den är skriven från ett manligt perspektiv gör den ännu mer läsvärd.