Hur följa upp en roman som blivit Augustprisad och allmänt ihjälkramad av såväl kritiker som publik? Carl-Johan Vallgren gör det genom att skriva en berättelse som tar oss långt bort från allt vad döva dvärgar heter. I Kunzelmann & Kunzelmann får vi i två till varandra sammanlänkade berättelser följa far (Viktor) och son (Joakim) Kunzelmann och deras bedrägerier. Fadern är berömd konservator och, som det snart visar sig, konstförfalskare av stora mått. Detta medan sonen är en svårt skuldsatt hedonist som sedan flera år levt i en spiral av lögner. Viktors plötsliga död visar sig bli starten på resa som för läsaren tillbaka till i tid och rum, till mellankrigstiden, andra världskriget och så småningom tillbaka till dagens Stockholm.
Inledningsvis måste jag säga att jag beundrar Vallgrens djärva ansats - att berätta en tudelad familjekrönika– en krönika som dessutom utspelar sig på olika tidsplan – kräver mycket av sin författare. Det har förvisso gjorts många gånger förr, men är fördenskull ganska ovanligt. I alla fall i den svenska (populär-) litteraturen. Svårigheterna är många – trådar ska sys ihop, tempo harmoniera och sist men inte minst: Alla delar ska kännas angelägna och intressanta. Det är här som Kunzelmann & Kunzelmann dessvärre fallerar. Enligt min mening är den dominerade historien, den om sonen Joakim Kunzelmann, en ganska trist, långdragen och bitvis motbjudande utläggning om vad som händer när frosseriet tar överhanden. Förvisso finns vissa ljuspunkter, exempelvis då diverse vämjeliga kändisar med träffande ordstävs kläs av inpå bara mässingen, men allt som oftast fylls sidorna av en ”Lundellsk” pladdrighet som kryddats med diverse kvalmiga pornografiska excesser. Det är synd för den andra delen av historien, den om Viktor Kunzelmann, är riktigt bra. Här är formatet koncentrerat och berättandet uppbackat av en gedigen research. Personligen hade jag föredragit att den här delen av boken varit den tongivande, faktum är att Joakim Kunzelmann med fördel hade få kunnat tacka för sig redan efter bokens första del. Då hade vi istället haft att göra med en bok av toppklass.
Avslutningsvis, jag kan inte låta bli att reta mig på att Vallgren återanvänder sina sedvanliga skådeplatser; barndomsstaden Falkenberg, tillflyktsorten Tyskland och den nuvarande hemstaden Stockholm. Det hade inte behövts.