bokrecensioner boktips

Katharina Blums förlorade heder

Författare: Heinrich Böll
Genre: Roman
Ämnesord: politik, mord, psykologi, media
ISBN: 9789185379446


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ung kvinna skjuter en journalist som i sin skandaltidning – specialiteter; våld, sex, antisocialism, allmän moralism – har tagit heder och ära av henne. Katharina Blum träffar på en maskeradbal en ung man som hon blir djupt förälskad i. Nästa dag visar det sig att han är efterlyst för bankrån. Att hon inte skulle vara delaktig i brottet kan polisen inte föreställa sig. Därmed är det fritt fram för tidningen att kasta sig över hennes karaktär och privatliv. Press, polis och politiskt etablissemang förenar sig i kränkningen av Katharina Blums integritet. Men som kvinna, som en av samhällets dubbelt förtryckta, vägrar hon att spela den sårade oskuldens traditionella roll.
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Katharina Blums förlorade heder :
2004-04-22 09:04
Heinrich Bölls skildring av skandaltidningen Bild-Zeitungs ”journalistiska” metoder och knep var säkerligen kontroversiell då den först publicerades år 1974. Mycket har dock hänt sedan dess. Den fasansfulla brist på moral och hederlighet som press och etablissemang ger uttryck för i boken har kommit att bli vardagsmat nu för tiden. Nuets realitet har så att säga kommit att överträffa det mardrömsscenario som Böll låter teckna i romanen. Detta leder tyvärr till att den eftertraktade effekten uteblir och Blums öde besvaras enbart med en loj axelryckning från min sida. Att verkligheten sprungit ifrån dikten är emellertid inte det enda problemet som jag fann då jag läste romanen. Ett större problem är istället att bokens karaktärer känns träiga och ogripbara samt att historien, enligt mitt tycke, skildras helt utan värme eller berättarglädje. Det är synd eftersom jag annars är en stor beundrare av Bölls berättarkonst.
Betyg 2
2004-05-30 10:09
En lagom bok om man vill bli lite upprörd men ändå underhållen.
Den lämnar inga spår i ens själ, men det är ändå en bra bok.
Betyg 3
2004-06-29 19:43
Fann denna bok mycket bra, även om berättarstilen är ganska enkel, rak och "klinisk" på något sätt (Böll ger mest en redogörelse över händelserna), men kanske just pga detta? Språket känns ärligt och rättframt. Tycker att ämnet (medias makt) har relevans än idag.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Katharina Blums förlorade heder
Liknande böcker:
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein
Skriva & älska
 L. King
Skilsmässan
 M. Herngren
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Olympia
 M. Kallentoft