Genomskåda kriget om din hjärna!
Du tror säkert att du styr dina tankar och val - som till exempel att läsa den här baksidestexten. Det är ett vanligt misstag.
Du blir i själva verket utsatt för sofistikerad påverkan hela tiden. Varje gång du slår på radion eller tv:n, öpnar en bok eller går in i en butik försöker någon sätta idéer i ditt huvud. De snyggt och smart planterade budskapen finns överallt i vår omgivning. Annonser vill att du köper något, politiker att du röstar på dem, en chef att du presterar bättre. I den här boken får du veta hur.
Henrik Fexeus, populär tankeläsare och psykologisk manipulatör, debuterade med succéboken ''Konsten att läsa tankar''. Den här gången riktar han strålkastaren utåt och öppnar dina ögon för hur kriget om din hjärna går till. Med övningar och exempel visar han olika metoder för påverkan. Skillnaden mellan att sälja Pepsodent och Fredrik Reinfeldt är kanske mindre än du tror.
Utdrag ur boken:
Från det att första Barbie-dockan dök upp år 1959 har luttrade marknadsförare försökt lansera en ny leksak som ''alla måste ha'' varje år. Ibland har det inte gått så bra och då har vi inte märkt av det. Konkurrensen mellan leksakstillverkarna har också hårdnat så vi snarare överöses med reklam för leksaker som vi eller våra barn ''måste ha''. Men ibland har någon lyckats göra sig hörd över de andra och rena hysterier har skapats. Kåldockorna (Cabbage Patch Dolls), Teenage Mutant Ninja Turtles, Furby, Tamagochi, Pokémon, Nintendo Wii. Alla dessa succéer har en sak gemensamt: de var hela tiden slut i affärerna. Nintendo sålde osannolikt många Wii-enheter inför julen 2007, vilket till stor del berodde på att de allra flesta inte fick tag på någon till julen 2006 och hade väntat sedan dess!
När jag börjar fråga dig saker (som kanske inte ens hänger ihop) och du inser att du svarat ''ja'' några gånger i följd, var då uppmärksam på min nästa fråga. För det är den som det hela handlar om egentligen. Är du inte uppmärksam kanske du står där på bion, med en lastbil full av tvättmedel parkerad utanför.