bokrecensioner boktips

Juloratoriet

Författare: Göran Tunström
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, barndomsskildring, sorg, saknad, vänskap
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9789186745233


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Berättelsen tar sin början när man återigen samlas i Sunne för att uppföra Bachs jublande Juloratorium och därifrån vidgar den sig till att omfatta tre generationer och Värmlands geografiska motpol, Nya Zeeland. Men genom hela romanen löper Sidner Nordenssons sökande efter en balans mellan sorgens ofrånkomlighet och kärlekens livsbejakande kraft.
Medelbetyg: 3,8 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Juloratoriet :
2004-04-16 19:48
Även om det var länge sedan jag läste denna bok så finns minnet av den kvar. Jag blev väldigt berörd av Tunströms historia om sorg och saknad, något som filmen (gjord efter boken) inte kunde förmedla. Läs boken istället.
Betyg 5
2004-04-17 03:16
Har inte sett filmen men lyssnade på boken i våras, som talbok, där Göran Tunström själv läste.
"Skildring från 1930-tal till 1980-tal av tre generationer värmlänningar, bördiga från Sunne. Huvudpers., den skygge och känslige Sidner, tar skydd i musikens värld mot en kall och grym verklighet. Realism och fantasteri blandas. Romanen rör sig enl. förf. "i det själarnas gränsland där vi blir synliga för varandra"
Betyg 4
2004-06-10 12:31
Det här är en fantastisk bok! Jag såg filmen på TV för några år sedan och tyckte att den var underbar men boken är än mer innerlig och känslosam. Det är Göran Thunström som läser den egna boken på värmländska och det gör att allt känns väldigt äkta och nära. Ibland varvas uppläsningen med pianostycken och det är otroligt vackert!

Boken börjar väldigt tragiskt med att Solveig, som är gift med Aron och mamma till två små barn; Eva-Lisa och Sidner, blir ihjältrampad av korna när hon är på väg till kyrkan för att repetera in Juloratoriet med kyrkokören. Denna hemska händelse kommer natruligtvis att prägla hennes man och barn för resten av deras liv, och saknaden efter den man älskar men förlorat går som en röd tråd genom hela boken. Det handlar mycket om kärlek och smärta så stor att den så smånigom leder till psykisk sjukdom.

Jag tycker så mycket om Sidner och hans kompis Splendid och det är en ynnest att få följa deras vänskap, vedermödor och livsupptäckter. Och förutom att det handlar om lilla Sunne i Värmland för boken en tvärs igenom hela världen och man hamnar i Nya Zealand där berättelsen och dess olika livsöden knyts ihop.

Det är lite spännande att Selma Lagerlöf förekommer som en ganska viktig person i boken. Jag kan inte låta bli att tänka att det kanske är om sig själv Göran skriver, när Sidner och Selma sitter och pratar om Sidners författardrömmar. Jag vet inte om Göran kände Selma men det är ju inte alls otänkbart.

En fantastisk bok, läs den!!!
Betyg 5
2004-07-12 10:43
Att ha så tur att av en tillfällighet komma över den här boken!

Tunströms fantastiska berättelse om sorg, saknad och jakten efter botemedlet mot denna sorg gjorde verkligen ett mycket starkt intryck på mig. Tunström lyckas till fullo med att levandegöra sina karaktärer och hans frodiga fantasi och starka personlighetsskildringar gör boken väldigt påtaglig. Jag kände det som om jag blev direkt överförd till Sunne, både mentalt och fysiskt. Med ett sublimt språk skildrar han Sidner Nordenskölds mentala resa på ett sätt som bara kan betygsättas på ett sätt: 5.

Kommentar: Gick igenom mina recensioner och konstaterade att jag egentligen inte kommer ihåg så mycket som jag skulle önska av den här boken. Således så gjorde den ett mycket starkt förstaintryck, men det håller inte för att få en femma.
Betyg 4
2004-10-12 11:28
En mustig och härlig skildring mellan människors kärlek och sorg.
Fantasi varvad med realism i musikens gränsland.

Rekommenderas!
Betyg 4
2005-08-16 17:22
En mycket välskriven roman!

Jag hade varken hört något om boken eller filmen, då jag fick boken i handen i universitet, och skulle därmed börja läsa boken i all hast för att klara av några tentor om något som jag inte ens kommer ihåg idag. Men romanen kommer jag ihåg!

Berättelsen tar läsaren in en stor berättelse om kärlek, vemod och sorg - något som är lätt att ta till sig, eftersom känslor är alltid ett säkert kort att spela med/på.


Betyg 4
2007-05-14 20:58
"det finns ögonblick som aldrig slutar att upphöra" sägs det på ett ställe i boken. Det är absolut sant efter det att man läst boken. Juloratoriet etsar sig kvar länge. Kanske för att det är en bra tidlös historia men mest för att Göran är så pricksäker i sitt sätt att skildra människor.
Betyg 5
2008-03-02 13:51
JAg har hört så många tala om den här boken och att den skulle vara så gripande, men hos mig ville den inte fastan. JAg kanse hade för höga förväntningar på den.
Betyg 3
2008-03-02 20:12
Alltför längesedan jag läste denna! Får jag råda bot på.
Betyg 4
2008-09-25 01:11
Kan inte påstå att jag tyckte det var en höjdare. Hade höga förväntningar på boken och jag tyckte den var för seg.
Betyg 3
2010-12-07 10:44
En härlig och stark skildring av tre generationer värmlänningar. Om saknad och sorg. Välskriven. Rekommenderas.
Betyg 4
2014-02-21 23:43
Rekommenderas om du gillar krånglig och kryptisk litteratur. En opedagogisk författare som mest gör det svårt för läsaren. Bokens karaktärer saknar drivkraft och går mest omkring i någon sorts vankelmod och svårmod. Ingenting dras till sin spets, språket är poetiskt, men alltid inom gränserna. Jag blir så trött på den här typen av pretentiös litteratur som det är fint att tycka om. Ja, jag vet att det finns komplicerade fenomen som är svåra att beskriva och som kräver mycket av läsaren. Men när belöningen är så mager så är det inte värt mödan.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Juloratoriet
Liknande böcker:
Andras vänner
 L. Moriarty
Världen utan dig
 J. Santopolo
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Vattendansaren
 T. Coates
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein
Skriva & älska
 L. King
Skilsmässan
 M. Herngren
Där vassen viker
 L. Edgarsson