I kölvattnet av Dan Brown’s ”Dan Vinci-koden” har det kommit en uppsjö av böcker med samma tema – en hemlighet som kan omkullkasta världsordningen är upptäckt. Robyn Youngs trilogi lockar med samma tema, men trilogin om Brödraskapet är en mycket djupare och mer trovärdig bok än så.
Berättelsen inleds i Skottland där vi får följa de båda unga vännerna Will Campbell och Gavin De Lyons som tränas i att blir tempelriddare. Tidpunkten är andra halvan av 1100-talet och tempelriddareorden är en av de starkaste institutionerna i Europa med enorm makt och inflytande över kungar och riken. Will är berättelsens huvudperson och den värld han lever i är hård och krig och förstörelse är något man växer upp med. Vi får följa Will på en resa genom en värld präglat av kampen mellan kristenheten och islam, mellan väst och öst. Det är korstågens tid och i det heliga landet pågår en dödlig kamp om makten över den heliga staden – Jerusalem.
I centrum, till en början, finns en hemlig orden inom tempelherrarorden, som jobbar för att bevara en hemlighet som kan kasta om hela världsordningen (Da Vinci-vibbar till max). Will blir inblandad i detta och en berättelse som spänner över årtionden tar sin början. Den innehåller spännande skeenden med politiska och militära förvecklingar, konspirationer och krig men det är också ett klassiskt drama med kärlek, svek och hat.
Jag gillar den skickligt ihopvävda fiktiva historien med den verkliga historien och hur Robyn Young fått en trovärdig, spännande och underhållande berättelse av det. Berättandet väcker ett intresse av att vilja veta mer om de verkliga händelserna och det är i min värld ett mycket bra betyg av en bok av denna karaktär. I slutet av varje bok ger hon också en förklaring på vad som är påhittat och vad som är historiska fakta, vilket jag uppskattar och finner nästan lika roande att läsa som berättelsen i sig. Robyn Young har gjort en imponerande research för denna bok och enligt hennes egna ord på hennes hemsida www.robynyoung.com, ser läsaren bara några få procent av de hon läst på om ämnet innan.
Robyn Young har också ett mycket engagerat bildspråk och en bra förmåga att beskriva händelser och miljöer på ett mycket trovärdigt sätt. OK, det är kanske fel att bedöma språket i en översatt bok, men jag gillar verkligen hur hon använder metaforer för att beskriva t ex ett landskap eller en väderlek. Hon träffar ofta rätt med dessa vilket ger en god inlevelse i olika miljöer. Det är en grym värld som skildras och Robyn Youngs detaljerade och målande skildring av strider, avrättningar och mord får i alla mig ibland att grimasera en smula av avsmak medan man läser.
Man får, som tidigare nämnts,stora ”Da Vinci-koden”-vibbar av berättelsen, åtminstone till en början. Det stämmer till en viss del, men det är egentligen en orättvis jämförelse (som jag härmed ber om ursäkt för). Hemligheten blir inte så central i boken egentligen och berättelsen är mycket djupare än så.
Trilogin ger också en tydlig hänvisning till dagens motsättningar mellan västvärlden och den muslimska världen. Likheterna är många med i dag (det är ju samma konflikt i grund och botten) och man skönjer flera pekfingrar i Robyn Youngs berättelse. Den ger en del tankeställare som jag tror alla har gott av att få.
Robyn Young har en ny trilogi på gång och i skrivande stund har den första boken kommit ut. Under våren 2011 kommer den på svenska.
http://pernoback.wordpress.com/2010/12/14/brodraskapet-trilogi-av-robyn-young/