Fadren:
Ryttmästarn är patriarken som hunsas av kvinnfolket i sin familj. Hans relation med hustrun Laura är spänd, hans amma behandlar honom med ohöjt nedlåtande och dottern Bertha har lilla pappa virad kring sitt vänstra lillfinger. Ryttmästarn lever ändå ett gott liv - för han vet vem som egentligen bestämmer i familjen. Så när frågan om dotterns framtid kommer upp på dagordningen har kvinnorna ingen rösträtt. Ryttmästarn vill skicka iväg flickan för undervisning utanför hemmet, medan mamman vill behålla sitt barn hemma. När kvinnorna klagar hävdar ryttmästaren sin maktfullkomlighet. Kvinnor har förlorat sin makt över sina barn sedan de en gång satt dem till världen. Hustrun kontrar med att mannen överhuvudtaget aldrig kan vara säker på sitt faderskap och därför använder sin makt för att skyla över hur maktlös han egentligen är. Uppenbarligen prickar Laura med denna tes, rätt in i ryttmästarens svaga karaktär. Han börjar tvivla på sitt faderskap och därmed på sin egen existens.
Jag trodde att Strindberg hatade kvinnor? Det här är nog den mest feminstiska pjäs man kan läsa! Kanske helt omedvetet, men ändock belyser Strindberg obalansen mellan kvinna och man. I denna pjäs må möjligen vara att ryttmästarn blir illa behandlad - men samtidigt är det hans maktmissbruk som kommer påverka det ödesdigra slutet. Det är just för ATT ryttmästarn hävdar sin maktfullkomlighet på grundval av faderskapet - som Laura "kommer åt" honom så väl.
Egentligen har jag ingen annan erfarenhet av Strindberg än läsandet av "Röda rummet" under gymnasietiden. Den skildringen tråkade ut mig gränslöst, medan denna var suggesiv och oerhört givande att läsa. Det är ju nu fullt möjligt att jag tolkat Strindbergs ändamål med pjäsen fel. Det gör detsamma, för min tolkning var roande nog. Jag kommer definitivt läsa mer Strindberg och nästa pjäs blir "Fröken Julie". "Fadren" får en fyra i betyg.