Blecktrumman handlar om Oskar Metzerath, en mentalpatient som skriver sina memoarer under sin sjukhusvistelse åren 1952-1954 då han är 28-30 år. I romanen beskriver Oskar sin uppväxt under andra världskriget i Polen och staden Danzig. Vid tre års ålder bestämmer sig Oskar för att sluta växa efter att ha insätt fördelarna med att vara liten, han hoppar då utför en källartrappa. Resultatet blir precis som han tänkt, men i samband med detta utvecklar han andra talanger: att spela på sin blecktrumma och att skrika i en sådan falsett att glas krossas. En förmåga han drar nytta av som vapen under hela sin uppväxt, men även under sina kommande arbeten som vuxen. Oskar är en ganska flexibel och fantasifull berättare som tycker om att sväva på sanningen, om detta beror detta på hans mentala hälsa eller bara på en lust att fabulera låter jag vara osagt. Historien berättas i första person även om han då och då använder tredje person, ibland t.o.m i samma mening. Förvirrande för läsaren som undrar om Oskar har en kompis med sig, men kanske också en symbol för mental ohälsa.
Blecktrumman är Günter Grass´ storverk, boken som gav honom ett nobelpris. Med modernt språkbruk karaktäriseras den närmast som magisk realism, jag kallar den en burlesk skröna. Men det är också en skildring av nazismens uppgång och fall och judeförföljelserna i Polen och Danzig. Rent tekniskt och språkligt är den oklanderlig men jag går inte igång på berättelsen i sig. Det är lite för mycket av allt, ett myller av udda karaktärer, märkliga händelser, skabrösa möten och tragiska livsöden. Visserligen anser även jag att människan i grunden är ond, men att så påtagligt bli påmind om det kan jag vara utan. Men ni som uppskattar böcker av typ Hundra år av ensamhet kommer att älska den.
Faktum är att den för mig är en av de mycket få böcker som är bättre som film. Den surrealistiska berättelsen gör sig bra i bild och en del detaljer måste av nödvändighet skalas bort, vilket bara är bra. Och vem minns inte när den gamla fiskaren drar upp hästhuvudet på sandstranden och ur dess inre halar fram den ena kladdiga ålen efter den andra. En klassisk scen som minskade konsumtionen av rökt, stekt och inkokt ål mer än aldrig så många fiskeförbud...;-)