300-talet e.Kr. fanns det i Rom elva kejserliga badhus, 856 mindre badhus, 15 monumentala fontäner, vattenparker och bassänger, och ungefär 1 300 kvartersfontäner. Elva stora akvedukter försåg anläggningar med ett konstant överflöd av vatten, som spolade kloakerna ner mot Tibern. Ingen annanstans har badhuskulturen blomstrat som i Rom, och ingen annan stad har investerat så mycket i akvedukter och fontäner.
Roms vatten är en historia om sötvattnet i Rom utifrån fem teman: floden, avloppen, akvedukterna, badhusen och fontänerna, från antiken till idag. I boken skildras bland annat antikens spektakulära gladiatorspel med riggade sjöslag. Det berättas om romarnas påstådda blyförgiftning, om romarnas bruk av toalettpapper och hur dagens svenska badhus både liknar och skiljer sig från de romerska termerna.
Boken avslutas med en unik promenadguide till vattnets platser. Denna guide ger förstagångsresenären ett originellt verktyg att ta med till Rom, medan den erfarna resenären får en ny synvinkel på den eviga staden och det tidlösa naturelement som utmärker den.