Per Ström innehar titeln integritetsombudsman på nättidningen "Den Nya
Välfärden" (DNV). DNV vill verka för ett fritt företagande med lika möjligheter för alla och begränsad toppstyrning från myndigheter.
Per Ströms uppgift i sammanhanget är att upplysa om på vilka sätt Storebror vill bevaka och kontrollera medborgaren.
I detta ämne har han, via DNV:s förlag Tankesmedjan, gett ut flera böcker.
Han har även, via detta förlag, gett ut den bok jag precis har läst:
"Mansförtryck och kvinnovälde".
Boken finns att ladda ner gratis i PDF-format respektive mp3-format från tidningens hemsida, eller - med författaren samtycke - via Piratebay.org.
Per Ström vill i sin bok poängtera att den en gång så livsnödvändiga
feminismen muterat och förvandlats till mansförtryck och går i 16 kapitel
igenom olika exempel där kvinnan har fördel framför mannen.
Han myntar begreppet "egofeminism" och "kvinnogrisar" och hävdar att
feminism inte längre handlar om jämlikhet utan hämnd.
Han anser även att den feministiska kampen handlar om kvinnokollektivets kamp mot manskollektivet där individen - oavsett dennes roll i eventuellt förtryck - blir drabbad, och fördömer detta.
"Mansförtryck och kvinnovälde" är i sin helhet goja. Per Ström berättar
själv om ett exempel där han kände sig kränkt och orättvist utsatt när han som försäljare gjorde sämre resultat än en kvinna som använde sin sexualitet som försäljningsgrepp.
Boken dryper av bitterhet och raljerande förlöjligande, vilket gör det svårt att ta på allvar även de företeelser som Ström verkligen har rätt i.
Och detta är mycket beklagligt. Jag anser nämligen att han har rätt i att
jämställdhetsdiskussionen behöver tas upp på ett mer nyanserat sätt. Men Per bidrar knappast till nyanser. Tvärtom ställer han sig i andra ringhörnan (trots att han säger att han inte gör det) och slår i stort sett urskiljningslöst.
Ibland får han dock in en rak höger i jämlikhetens namn - men det känns mer som en argumentationsteknisk metod typ: "Titta vad jag också anser, visst är jag för jämlikhet, vilket gör allt jag säger jämlikt."
Ett sådant exempel är förslaget att pensionspoäng ska behandlas som
förmögenhet. Dvs. att de delas lika vid skiljsmässa (så om kvinnan varit
hemma med barn blir hennes framtida pension inte lidande av det) och kan ärvas vid dödsfall.
Ett i mitt tycka utmärkt förslag som trots allt tyder på att Ström kan tänka på jämställt sätt.
Men överlag känns han allt för onyanserad och börjar sin tankebana för långt in i sammanhangen.
Gång på gång tänker jag: "Ja, det kan tyckas orättvist, men varför ser det ut så." Exempelvis ägnar han mycket tid åt att orera över hur kvinnan blir prioriterad vid vårdnadstvister, och att många män blir orätt behandlade i dessa sammanhang.
Men varför är det så? Kan det vara för att mannen har lagt beslag på de flesta andra områden i samhället och överlåtit huvudansvaret för föräldrarskapet på kvinnan? Självklart slåss hon då för att hålla kvar en av de få viktiga saker som ger mening och betydelse i ett samhällsperspektiv.
Och självklart uppstår det individuella exempel av orätt mot män - men i ett större jämlikhetssammanhang är fortfarande kvinnan den som är betydligt mer orätt behandlad.
Ta som exempel när de svarta i Sydafrika fick återta sitt inflytande i
samhället efter en lång tid av apartheid.
Vita människor fick lämna ifrån sig land och gårdar som de kämpat oerhör hårt med. Är detta rättvist? På ett individuellt plan: absolut inte! Men i ett störra perspektiv har den vite mannen byggt denna gård och detta land på orätta premisser. På bekostnad av att deras förfäder en gång stal de svartas land och under alla år använt svarta som billig arbetskraft.
Jag ser samma sak med manligt tänkande, representerat av Per Ström i denna bok. Det är ofta inte rättvist mot de de drabbar i nuet, men tar man in det historiska perspektivet (något som Ström underkänner som argument) har mäns status idag byggts på orättvisor som skett förr. Och vi är i allmänhet inte förmögna att känna igen rättvisa då vi tar vissa saker för givna då det är en så självklar del av vår tillvaro (vi ser inte skogen för alla träden).
Därför räcker det inte med att härleda till individen utan vi måste
fortsätta till mycket större perspektiv.
Exempelvis kunde jag i detta perspektiv acceptera att kvinnor, vid senaste löneförhandlingarna för kommunal, fick bättre deal än männen - för att skapa jämlikhet. Jag som individ blev drabbad av mindre löneökning, men det offret hjälper till att skapa det jämlika samhälle jag vill leva i.
Per Ström föreslår att inga vetenskapliga genusforskningar eller rapporter bör subventioneras av myndigheter om det enbart är en uttalad feminist som står bakom - då man oftast får de svar man letar efter. Detta låter riktigt, men i hela sin bok gör sig Per Ström skyldig till precis denna sorts svarsletande. Vilket gör hela boken ensidig och bittert malande - precis som de egofeministers alster som Ström ondgör sig över.
Så oerhört mycket mer spännand en bok hade varit som Ström skrivit
tillsammans med en av dessa feminister. Vilka kriterier på äkta jämlikhet skulle de komma fram till?
Det skulle varit spännande.
"Mansförtryck och kvinnovälde" var mestadels dövande ointressant. Men får ett litet plus då den uppenbarligen skapar debatt till och med på sidan på Piratebay där mp3-versionen går att ladda ner.
Jag har inte hittat någon information om vem det är som läser in boken, men kan nog sluta mig till att det är en författarinläsning, då den känns
orutinerad gjord. Dessutom överinstämmer inläsarens röst mycket väl med den raljerande bittra ton som genomsyrar boken.
Att boken finns att tillgå gratis är också en orsak att tro att Per Ström själv gjort denna tämligen irriterande men ändå godkända inläsning.
Jag sätter betyget två. Men en svag sådan.