Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagärning fortfarande präglad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstärkt av devota krönikörer och en nationalistisk historiesyn?
Frågorna är centrala i denna nya biografi om den förste Vasakungen och hans plats i svensk och europeisk historia. Hans regeringsår var fyllda av dramatik och våld, av hot från den avsatte unionskungen Kristian II, från missnöjda stormän, präster och bönder, vilka ville värna allt som ''gammalt och fornt hade varit''. Det stora bondeupproret under Nils Dackes ledning blev missnöjets blodiga kulmen, men också inledningen till en mera ordnad dialog med rikets menigheter - kanske en upptakt till vad som idag kallas den svenska modellen.
Med nya perspektiv och tolkningar mejslar Lars-Olof Larsson fram ett nytt färgstarkt härskarporträtt med många bottnar och mörka hål. Fram träder Gustav Vasa som en inkarnation av Machiavellis idealfurste, medan bilden av den välmenande landsfader alltmer krackelerar.