Varför blir det allt viktigare för politiker, tjänstemän och företagare att hålla reda på sjötomt, teater, fritid, natur, design, datoriserade ljusshower och mycket annat i kampen om invånare och arbetstillfällen? Initierat och medryckande berättar Bengt Wahlström om trenderna i det svenska upplevelsesamhället med fokus på det lokala och regionala. Han visar hur upplevelserna får allt större betydelse i vår vardag samt diskuterar hur omvärlden påverkar den svenska verkligheten och vilka strategier som kan bli framgångsrika.
Upplevelsebegreppet granskas ur ett nationellt makroperspektiv. Är det över huvud taget relevant att tala om ett upplevelsesamhälle? Författaren visar hur Sverige håller på att spricka utvecklingsmässigt när det gäller välfärd och tillväxt och ger exempel och konstruktiva förslag på hur detta scenario kan förhindras genom klustertänkande och marknadsföring.
Upplevelsesamhället synas även ur ett lokalt mikroperspektiv. Med besöksnäringen som utgångspunkt redovisas vilka komponenter som bildar en upplevelsestrategi. Den snabbt växande upplevelseindustrin – där musik, design och mode ingår -- ägnas ett särskilt kapitel samt upplevelsedimensionens betydelse för den offentliga basverksamheten, som vård, skola, omsorg och inte minst stadens rum diskuteras.