Kafka på stranden är en rik roman som i mångt och mycket bygger på antika grekiska tragedier,Oidipussagan inte minst.Det finns ingen slump här,utan intuition och magkänsla leder alltid någonstans,oftast dit man minst anar.Ödet är verkningsfullt.
Femtonårige Kafka Tamura rymmer från sin trista tillvaro hos fadern,en berömd skulptör,i Tokyo.Modern och systern är försvunna sedan länge och allt han har kvar av dem är ett foto från barndomen och han stjäl lite pengar och en mobiltelefon av pappan innan han sätter sig på en nattbuss till en helt annan stad,mer än sjuttio mil bort.
En timme innan han är framme möter han en lite äldre tjej på en vägkrog och han undrar stilla om hon skulle kunna vara hans syster.Han får hennes telefonnummer och när bussen kommer fram till staden tar han in på hotell,hankar sig planlöst fram med den lilla summa pengar han har och reser med lokaltåget till det berömda Komura-biblioteket utan att egentligen veta varför.Men något ska han ju fördriva tiden med.
Där blir han bekant med den märklige Oshumi och den excentriska föreståndarinnan,fröken Saeki(som en gång hade en radiohit med låten "Kafka på stranden",vilket är precis vad namnet Kafka Tamura betyder på japanska) som levt ensam sedan hennes ungdomskärlek dödades i en studentrevolt.
En kväll vaknar Kafka nerblodad bakom ett shintotempel i staden och minns ingenting av vad blodet kan komma ifrån.
Han blir rädd att han råkat döda någon,men inget om att något sådant skulle ha hänt i staden nämns i nyheterna.Däremot har Kafkas far skulptören hittats mördad sjuttio mil därifrån samma kväll.
Och vi får veta att fadern en gång spått att Kafka skulle inte bara döda honom utan också,som Oidipus,ligga med sin mor...
I en djup skog finns en plats mellan himmel och helvete där det varken är gott eller ont att vara,en plats där tid inte spelar någon roll.Dit kommer Kafka slutligen på besök.
I parallellhandlingar får vi följa den lätt efterblivne(som andra ser det)katt-talaren Nakata och vi får också veta att en mycket speciell händelse under andra världskriget gjorde den en gång lovande och mycket intelligente eleven Nakata till "efterbliven".
Nakata lever i en isolerad värld eftersom han inte kan läsa och skriva och har inte sedan barndomen vågat sig utanför sin stadsdel i Tokyo.Plötsligt beslutar han sig för att lifta norrut,till samma stad dit Kafka rymt.
Jag har inte läst Murakamis tidigare romaner,men Kafka på stranden gör det omöjligt att låta bli.Inte minst att få kliva in i det japanska vardagslivet och även det mindre vardagliga gör boken väl värd sin femma.