bokrecensioner boktips

Barnet på vinden

Författare: Yann Queffélec
Genre: Roman


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ludo är den ovälkomna frukten av ett barbariskt möte en natt vid den franska kusten, strax efter krigsslutet, våldtar några av de sista kvarvarande soldaterna den mycket unga Nicole. I sin skam gömmer Nicole och hennes föräldrar undan den förhatlige pojken för byns ögon, på vinden till det bageri de driver.
Efter flera år slipper Ludo ut, stympad till intellektet men med sin brinnande längtan efter modern ännu osläckt. Hans kärlek och orginalitet skrämmer den frusna Nicole, och trots protestrena från sin nye man sätter hon Ludo på en enstalt för efterblivna.
Där sugs Ludo in i en egendomlig värld av förtryck och kamratskap, våld och förälskelse. Efter en serie mandomsprov gör han en dramatisk rymning till ett övergivet skeppsvrak.
Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Barnet på vinden :
2004-04-25 00:33
Otroligt upprörande bok. Man blir så olycklig för den lille pojkens skull.
Hans mor blir våldtagen och klarar inte av avkomman som kommer nio månader senare. Hon låser in pojken på vinden där han växer upp. När han till slut får komma ut, alltså när hans mor, som han så högt älskar, äntligen lyckas gifta sig, är han så bakom i utvecklingen eftersom han inte hunnít lära sig något under sin uppväxt. Modern gör allt för att bli av med pojken, som i sin tur gör allt för sin mor, och lyckas tillslut få in honom på ett psykhem.

Allt är så orättvist och ögonen är söndergråtna efter några få kapitel.
Betyg 5
2007-12-29 15:47
En historia som efter den inledande tragedin aldrig riktigt engagerar. Jag tycker inte att den är smårolig som den utgör sig för att vara. Och jag kan inte riktigt se hur de tre delarna egentligen hänger ihop. Det känns som författaren skrivit tre historier som han hjälpligt krånglat ihop till en. Med en början och ett slut, däremellan mer eller mindre meningsfull utfyllnad.
Fast jag tvekar mellan 2 och 3. Det får bli två ändå, för att jag inte blir riktigt nyfiken på hur det kommer gå för Ludo.
Betyg 2
2014-09-21 16:31
Det var med obehag som jag läste början av boken men efterhand så vaknade intresset för pojken som med knapp marginal undkom från att dödas av sin mor.
Att följa hans ibland helt förvirrade tankar var inte helt lätt men boken är intressant och slutet var helt oväntat.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Barnet på vinden
Liknande böcker:
Tistlar i handelsträdg..
 J. Clevström
Arvingen
 P. Frankau
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg