Inferno
Kampen mellan gott och ont skildras ingående i August Strindbergs Inferno som utgör klimax för Strindbergs galenskap. Eftervärlden misstänker att Strindberg var psykiskt sjuk. Vissa säger att han led av paranoia och andra schizofreni. Eller en kombination. Ytterligare andra påstår att Strindberg blev galen av att dricka absint. Vad orsaken för Strindbergs ångest, åkommor, rädsla, kamp, kramper och förförjelsekänslor än är beskriver Strindberg sin komplicerade utveckling från den ena religionen till den andra på ett vackert och målande sätt. En brasklapp till detta är att det finns teorier om att Strindberg egentligen inte skrev en biografisk roman utan hittade på allt trots att han använde sitt eget namn som huvudrollsinnehavare.
Vad åstadkommer Strindbergs (dvs. Strindberg i boken) ångestkänslor? En förbannelse? Ockultisk magi? Svartkonst? Inbillning? Självpåkallad bestraffning? Sinnessjukdom? Satan? Gud? Ett straff för onda tankar? Inferno är en djupdykning i en människas psyke och själ vars författare vid tillfället inte mådde särskilt bra.
Boken är uppbyggd på Strindbergs dagbok, ”Den ockulta dagboken”, och kan emellanåt bli lite tröttsam och tjatig. Strindberg formligen vräker sig i helvetets träsk och ser tecken på ondska och fara överallt. En trädgren på marken kan få Strindberg att associera till i princip vad som helst som har med hans liv och person att göra. Man kan milt uttryckt betrakta Strindberg som en väldigt självupptagen man.
Boken rekommenderas den som vill läsa om en andlig kamp med metafysiska förtecken. Dock avråder jag en läsning av Inferno under perioder av depression.
Strindberg, August: Inferno, Aldus/Bonniers, 1962, tryckt i Lund, (1897)
Citat: ”Jag söker Gud, men finner djävulen.”, ”Ödmjuka sig inför Gud, alltså? Men det är en skymf mot den Högste att neddraga honom till att vara en plantageägare, som härskar över slavar!” (s. 131)