Fahrenheit 451 är ännu en dystopi som följer samma mall gällande de flesta dystopiska böcker. Guy Montag arbetar som brandman (=bokbrännare).En dag träffar han Clarisse som öppnar upp hans ögon för den värld han lever i. Det liv han lever vänds under väldigt kort tid upp och ner, eftersom han förstår att det finns något (eventuellt) bättre än den nuvarande tillvaron. Trots att boken vid den anblicken kan förefalla mindre lockande, så är den ändå något av en läsupplevelse, där man får ta del av intressanta åsikter, som minst sagt är relativt tillämpningsbara idag.
Bokbränningen tolkas givetvis som censur, elden förstör och skapar samtidigt. Den förstör det befintliga och skapar nya villkor. Men det intressanta bakom censuren, är varför man väljer att censurera. I vissa fall handlar det om att man inte vill låta invånarna ta del av vissa (reaktionära) åsikter, i andra fall handlar det om att inte människor ska bli stötta. Det förra är kanske det man främst tänker på och Europa har haft sin beskärda del av bokbränning under andra världskriget, men annars förekommer den här typen av censur i flera (icke-)demokratiska länder Det senare innebär att det är VI själva som står för censuren. Några exempel från idag är när Tintin stämdes för kränkning av afrikaner, när Fazer fick censurera sina kinapuffar eftersom det fanns något av en stereotypisk bild av en kines på framsidan. Men orsaken till censuren syftar egentligen på något som man skulle tänka sig är gott - att inte uppröra människor, att inte få de att tänka. Den stora frågan boken ställer sig, är en tänkande människa en lycklig människa?
René Descartes sade "Cogito, ergo sum" (Jag tänker därför är jag). Att vara en tänkande människa innebär att man lever, men det innebär också att man tvivlar, vilket inte är förenligt med lycka (=känsla av varaktigt välbehag). Genom att ta bort tänkandet skulle man enligt Descartes avsäga sin existens, men teoretiskt sätt borde man då bli lycklig. I boken handlar det om att inte låta människan få tid att tänka så att hon blir lycklig, det vill säga man ska alltid låta det hända något. Det obehagligaste med det här är att det i slutändan är människan själv som väljer att göra sig mindre medveten om världen, genom att inte ta sig tid för saker, som att läsa en bok, titta på en dokumentär, gå på teater, etc. Det är människan som är sin egen orsak till fördummelse. Kunskapen finns bevarad i flera medier, men människan måste själv utnyttja dessa för att den inte ska förgås. Det tar en till nästa fråga, vilken makt har media?
Människan står till en viss del för sin egen fördummelse genom att inte ta sig tid för saker och därmed tänka. Men det är media som på sätt och vis styr kunskapen. Det är media som bestämmer vilka typer av böcker som ska tryckas, vilka TV-program som ska visas, o.s.v. Det känns inte som man är så långt från en Fahrenheitsk värld, åtminstone på det televisionala planet. Alla reality-serier, serier som sällan ger en något, förutom en fördrivelse av tiden - en fördummelse av människan.
Någonstans i Eddan står det att "kunskap är den lättaste bördan att bära." Det är till kunskapen man vänder sig för att komma ihåg vad andra lärt sig för att inte begå samma misstag och för att inte börja på ruta ett. Man får inte försumma något så viktigt. Trots allt elände i boken, fanns det en gnutta hopp i slutet. När någonting oväntat händer och man förlorar allt, så är kunskap kanske det enda man har kvar, denna lätta börda som man kan ta fram för att ta sig vidare, igen.
I boken, såväl som i dagens samhälle talas det ständigt om att man vill vara lycklig, men finns det en gräns för lycka? Kan man ta överdos av lycka? En sinnesstämning är aldrig bra att ha för länge tror jag, vare sig hat, sorg, lycka eller glädje. Efter ett tag blir man avtrubbad för att inte vara fast i detta läge och man slutar uppskatta även det ouppskattade. I boken visade det sig att trots denna lycka bland befolkningen, var självmordsfrekvensen mycket hög.
Fahrenheit 451 är "ännu en dystopisk bok" om samhällen där ingen förutom ett fåtal ifrågasätter samhällsstrukturen. Ofta heroiseras dessa människor, för att de har rätt, medan den stora majoriteten är blinda för det som pågår. Det blir ett ganska asymmetriskt, icke-demokratiskt och samtidigt romantiskt krig som då pågår, som får en att vilja läsa vidare. Visserligen är det kanske inte så realistiskt, men det är inte något man lägger sin fokus på när man väljer en science-fiction bok.
Det största problemet jag hade med denna bok var det snabba händelseförloppet. Det krävdes bara ett kort samtal på någon minut, där Clarisse ställde några frågor, för att Guy Montag' liv skulle förändras. Om man tolkar det kaos som sedan följde som en inre strid, så blir det bättre. Allt som allt är det en bok som bör läsas.