(ljudbok)
I Duck City har kriget precis brutit ut. Inte kriget mot den anonyma fienden i något ökenland långt borta – det kriget har pågått länge. Nä, nu har kriget mot fettman startat.
I fronten går President Pigg, uppbackad av VD:n för JVA, Jon Von Andersson.
Presidenten mäter sitt BMI varje dag och lägger ut på internet tillsammans med ett dagligt foto – för att stå i första ledet när nationen vänder sig bort från fettet.
Jon Von Anderssons företag JVA tillverkar den enda sortens fet mat som fått dispens från de nya krigslagarna – ty de är, på något sätt, ändå ganska nyttiga (och så är presidenten polare med Jon och är lite beroende av att deras samarbete fungerar). JVA:s mat distribueras även till det militära, till sjukhus och till illegala krogar.
På Jons fabrik jobbar hans brorson Kalle A. Kalle väger över 200 kilo och är beroende av insulin. Han, och hans drömkvinna Kajsa, är två av de som ligger risigt till när kriget mot fetman trappas upp. När det blir olagligt för taxibilar att ta upp feta personer – då dessa behöver motionen. När feta personer inte får köpa fet mat. När feta personer skickas till speciella bantningsläger när de överskrider en viss gräns. Men där de illegala krogarna växer upp som svampar för att, sena nätter, i skymundan tillgodose de fetas okuvliga begär på fett.
Duck City är en knivskarp kritik mot konsumtionssamhället – med fokus på den mat vi äter. De dubbla budskapen haglar ner över oss. ”Du måste vara smal och träna hårt – men vi vet att du misslyckas för du är värdelös – så trösta dig med att sitta framför tv:n och ät våra fantastiskt goda munkar.”
Med krass cynism visar Lena Andersson upp ett samhälle – dit vi är på väg, med USA i spetsen – där vi är konsumenter i första hand och människor i andra hand. Men där vi låtsas att det inte är så. Ju mer vi låter oss styras av marknaden, ju mer lurar vi oss själva att vi handlar efter ideal. Och när inte världen blir bättre, fortsätter vi vidare framåt tills vi blir extremister. Då anorexi blir ett ideal på riktigt – och den som svälter sig själv till döds betraktas som en ärorik hjälte som dog i kampen mot fettman.
Bitvis är Duck City splittrad, vilket drar ner betyget lite. Lena Andersson verkar inte kunna bestämma sig om hon vill göra djupa, förstående porträtt av människor eller satiriska karikatyrer.
Att växla mellan de olika sätten att betrakta karaktärerna hade kunnat fungera, för att få läsaren att tänka efter, men det kräver en något skickligare författare än Andersson för det.
Lena Andersson läser själv upp sin bok och levererar den journalitiskt koncist, vilket bokens kaotiska explosivitet tjänar på.