Under första halvan av 1500-talet lade vår landsfader, Gustav Vasa, grunden för det Svenska riket när han kastade ut danskarna ur Sverige, tömde den katolska kyrkan på tillgångar och gjorde oss alla till protestanter.
I och med det hade han banat vägen för kommande kungars framfart och stordåd.
När Gustav II Adolf ungefär 100 år senare härjat runt i Europa ett tag var Sverige ett av Europas största länder och en verklig stormakt. (Jag antar att det är denna period som åsyftas i vår nationalsångs ”fornstora dar”.)
Men efter det vände lyckan och en rad kungar följde som tappade landområde efter landområde tills Sverige blott bestod av ungefär det vi har i dag.
Men vår historia var inte bara härsklystna kungar, den var också listiga drottningar.
En som höll sig kvar vid makten genom list (Karin Månsdotter) och en som lämnade allting, kvitterade ut ett fett underhåll och levde loppan som promiskuös rättroende katolik och granne till Påven i Rom (Drottning Kristina).
Ljudboken ”Kungar och drottningar” är en nedbantad version av boken, som i sin tur är baserad på tv-serien med samma namn – och samma upphovsman.
I ”Kungar och drottningar” strosar Herman Lindqvist fridfullt fram genom vår rojalistiska historia. Han stannar då och då, pekar och berättar små bekymmerslösa anekdoter och paketerar sedan varje kung och varje drottning - på ett underhållande sätt - och räcker dem åt oss i ett blågult sidenband.
Kan man annat än vara purrigt förtjust i den här boken?
Herman Lindqvist läser själv och kändes faktiskt lite knarrigare och äldre än jag väntat mig. Men i övrigt oklanderligt förtjusande i sin inläsning.