Karen Armstrong (1945-) har med sina populärvetenskapliga verk ”Historien om Gud”, ”Historien om Jerusalem”, ”Kampen för Gud”, ”Islam”, ”Muhammed – En biografi” och ”Buddah” rönt både uppmärksamhet och erkännande som en lättillgänglig men saklig förmedlare av kunskap.
I ”Myternas Historia” (Bonniers/Månpocket) bjuder Armstrong en kortfattad introduktion till och analys av, myten som begrepp. Hur myten som företeelse tros ha uppkommit, vilken roll den spelat genom historien och dess eventuella betydelse för den moderna människan.
Hon bjuder läsaren på en historisk kronologisk exposé vilken inleds vid tiden för människans gryning och fortsätter med de tidigaste bevarade verken såsom ”Gilgamesheposet”, ”Atrahasiseposet” och ”Enuma Elish”.
Vi får bl.a. stifta en kortfattad bekantskap med de hinduiska ”Vedaskrifterna”, buddhismens kanon ”Tipitaka” och taoismens heliga skrift ”Daodejing”, för att därefter styra vår färd mot de tre monoteistiska religionerna judendomen, kristendomen och islam.
Hon introducerar kortfattat den tidiga filosofin, däribland de Joniska tänkarna, Platon och Aristoteles och deras uppdelning av tänkandet i begreppen ”logos” och ”mythos” - och ifrågasättandet av myterna - samt leder oss vidare mot Nietzsches förklaring att ”gud är död”, för att avsluta resan i det moderna vetenskapsoptimistiska samhället
Detta är icke ett verk för den som önskar fördjupa sig i ämnet myter. En resa över 17000 år sammanfattad på dryga 100-talet sidor är med nödvändighet endast en översiktig introduktion men även om författaren ytterst kortfattat avhandlar exempelvis det forna Egyptens liksom det antika Greklands mytologi så bjuder boken rikligt med information för den intresserade.
”Myternas Historia” bjuder ävenledes läsaren att ta del av Armstrongs egna reflektioner kring myternas betydelse för oss människor och hon ifrågasätter bl.a. det moderna samhälles ringaktning för dessa som fenomen, något hon menar bottnar i en felaktig tolkning av deras betydelse och roll.
Hon menar att myterna icke bör uppfattas som förmedlare av empiriska fakta, som ett tidigt och primitivt försök att förstå världen och skildra historien, utan som en konstform och mytens betydelse likt litteraturens, bildkonstens och musikens, ligger, enligt Armstrong, i dess förmåga att hänföra, påverka och inspirera oss.
Inspirerad blir man även av att läsa Armstrong och det är inte utan en nyvunnen nyfikenhet för myterna, den äldsta litteraturen, som jag rekommenderar "Myternas Historia" till alla de som inte redan upplever sig bevandrade på detta område