Här presenteras några gamla språk som nu är utdöda, men som skrevs och talades för länge sedan. Språken som tas upp är: sumeriska, akkadiska, hebreiska (dött och levande), koptiska, hettiterrikets språk, sanskrit, fornpersiska, etruskiska, gotiska och anglosaxiska. Författaren, född 1981, behärskar ett dussin döda språk.
Recensioner
Språket är grunden för vår civilisation, utan det skulle vi inte kunna kommunicera eller nedteckna våra erfarenheter och kunskaper. Utan språket skulle inte den här texten ha funnits till eller boken som den handlar om för den delen. Inom svensk litteratur är det framför allt Tore Janson som, med sina lärda och populära böcker om latinet och språkhistorien i allmänhet, har förmedlat en positiv bild av språkhistorien och visat att det är ett ämne som kan vara både spännande och intressant. Ola Wikander har dock med boken "I döda språks sällskap" visat att återväxten inom ämnet är tryggad.
Ola Wikander är född 1981, och har redan blivit uppmärksammad för sina översättningar. Med boken "I döda språks sällskap" visar han på ett övertygande sätt att han har gedigna kunskaper om ett flertal uråldriga språk, som han dessutom kan förmedla på ett tankeväckande och intresseväckande sätt. Det här är en bok som dyker ner i civilisationens vagga och berättar om kulturer och språk som idag betraktas som utdöda, såsom akkadiska, sumeriska, oskiska, koptiska etc.
Wikander väcker min nyfikenhet och kunskapstörst till liv; efter att ha läst boken ville jag veta mer om dessa uråldriga kulturer och den litteratur de lämnade efter sig. Det är fascinerande att få ta del av vad människor skrev för flera tusen år sedan på ett språk som bara ett fåtal experter idag kan läsa. Språk handlar ju mycket om grammatik och uttal, och risken finns ju alltid att författaren i sin entusiasm tynger ner texten med grammatiska termer och etymologier. Wikander lyckats dock få med det väsentliga utan att resten av texten blir lidande. Jag har egentligen bara en invändning mot Wikanders bok, och det är att den tog slut för snabbt.
(Mathias Jansson, Bokus)