Bergtagen är en av de där böckerna alla har hört talas om men kanske inte så många läst.Hur det än är med den saken,det är en lång roman,den utspelas på ett sanatorium(ett slags sjukhus dit främst rika med TBC åkte i hopp om att bli botade)dit Hans Castorp sökt sig för att besöka sin kusin Joachim.Hans är en man ur övre medelklassen,van vid ett bekvämt liv.
Väl där trivs han först inte med den speciella miljön,han blir chockerad över somliga patienters hyfs och beteende,fascineras av andra,som den märklige humanisten herr Settembrini som har åsikter om det mesta.
De första dagarna vill han rent av inte vara kvar.Men,när han såsmåningom själv blir sjuk blir även han Bergtagen,så fångad av Sanatoriet att han glömmer tid och rum utanför.Han introduceras för Settembrini´s vän,jesuitpatern Naptha som är konservativ och lika briljant som Settembrini själv.De diskuterar livet,världen,historia och religion.
Sanatoriet blir snart en egen värld han ogärna vill lämna trots att det är fullt av död och ångest.Här spirar kärlekshistorier och människor dör-det är ett märkligt miniatyrsamhälle som gradvis utplånar längtan efter det samhälle man lämnat.
Bergtagen kan läsas som en symbolik över den tidens samhälle,likväl som en intressant psykologisk skildring av dödssjuka människor som lever i en egen värld avskuren från de friskas,där de ömsom väntar på att få komma hem,ömsom på att dö.
En notis är att Karin Boye översatt boken från tyska.