Språket är människans viktigaste redskap. Hur ser vårt förhållande ut till detta redskap? Varför tycker många att svenskan är ett fattigt språk som det slarvas med?
Fredrik Lindström har mycket att säga om dagens språkbruk och han väcker både tankar och ger överraskande svar i denna livfulla bok - en inspirationskälla där kunskap och underhållning förenas.
Utdrag ur boken:
Därför visar all forskning på att barn inte blir ett dugg bättre språkbrukare för att man rättar dem och säger: ''Det heter inte 'skärde', du ska säga 'skar'.''
Nu måste vi stanna upp ett ögonblick. ''Vad är det här för dumheter?'', frågar sig vid det här laget en del läsare: ''Ska man inte rätta barn när de säger fel? Hur sjutton ska de då lära sig att prata ordentligt?''.
---
I själva verket riskerar man faktiskt att göra barnet en björntjänst genom att rätta det. Om barnet sagt något som vi förstått så är det en framgång, något positivt, men som vi istället vänder till något negativt. Vi förstod precis vad det menade med ''skärde'', kommunikationen fungerade, men vi ger barnet signalen att kommunikationen var fel, fast vi förstod den. Det enda vi kan åstadkomma med det är att barnet så småningom tappar tilltron till sin egen spåkliga förmåga, och därmed i värsta fall riskerar att avstanna i utvecklingen.