”Att göra kön” är kanske den femte boken om feminism och könsteori som jag läst, och det är fortfarande lika intressant och tankeväckande att läsa om de innebörder vi människor lägger i ”kvinnlighet” och ”manlighet”, och vad detta får för konsekvenser (och fått för konsekvenser i samhället genom historien).
Författarna, som båda två är fil dr i psykologi med könsteori som specialitet, för fram sin tes att ”kvinnlighet” respektive ”manlighet” inte är något som bara finns oberoende av historien, kultur och socialt sammanhang. Det är istället något konstruerat. Ett träffande exempel på detta tar Ylva Elvin-Nowak upp i ett av sina kapitel: Om man tittar på ett porträtt av kung Gustav III så ser man att den kungliga manlighet som gällde då krävde att man hade rödmålade läppar, vilket knappast är något vi lägger in i begreppet ”manlighet” idag.
Boken är uppdelad i åtta kapitel som antingen Ylva Elvin-Nowak eller Heléne Thomsson har skrivit baserat på sin forskning om könstillhörighet och jämställdhetsproblematik. Jag tycker båda två skriver på ett underhållande och intressant sätt som lockar till eftertanke, även om jag känner igen mycket av de teorier och tankegångar som tas upp från annan litteratur om ämnet. Med exempel från vardagen kopplar de bland annat kön med klass, arbetsliv, föräldraskap, stress och hälsa. Det blir så tydligt hur strukturer och normer i samhället styr vårt sätt att behandla kvinnor och män.
Det är lätt att bi uppgiven när man gräver ner sig i sådana tankar som boken framkallar, men författarna gör en hoppingivande avslutning när de i sista kapitlet talar om att eftersom det är vi som hela tiden gör kön så är det också vi som kan göra kön annorlunda.