Utifrån Saddam Husseins raketanfall mot Israel, som hon upplevde som mor, judinna och israel, gör hon en ovanlig skildring av krigets historia.
Personligen tror jag inte på att det generellt har funnits en tid med matriarkat, starka gudinnor och evig fred över hela jorden i en avlägsen forntid. Olika samhällen har under olika tider av olika skäl (miljö, ekonomi, genetik etc.) haft olika sorters gudar, matriarkat eller patriarkat, krig eller fred.
Men hon visar hur det i det tidiga forntida Mesopotamien rådde skaplig jämställdhet, kanske matriarkat (=kvinnor som har makten) och få krig. I denna jordbrukarkultur regerade den fruktsamma gudinnan ”Moder Jord” som (lustigt nog liksom kristendomens Maria) befruktas av och föder sin son (!) och senare sörjer hans död. En skapande kvinnlig gudom med andra ord. Bland dessa tidiga stenåldersstammar valdes en kung endast vid de sällsynta tider då det rådde krig, för att efter kriget avskedas.
Men så händer något: Mänskorna flyttar in i starkt befästa städer. Regimen blir patriarkalisk och krigisk. Marduk förgör gudinnan Tiamat och blir universums krigiske härskare.
Klart är att en manlig krigisk gudom, rättfärdigar en ”manlig” krigisk kultur, som består in i vår tid.
I utbildningen av (manliga) soldater ingår ännu, att utrota det kvinnliga i soldatämnet, genom att kalla honom bög, fitta, kvinna – så att han till slut ser det kvinnliga som något han måste bekämpa. Hans vapen benämns med det manliga könets namn. Att massvåldtäkter på kvinnor är vanliga i krig är knappast att förvånas över.
Men här finns en sak som Anita Goldman missat, nämligen att i machokulturer (fängelser, soldatmiljöer, extremt patriarkala samhällen etc.) är det vanligt att starka män våldtar de svagare (eller underordnade) männen (ännu i vår tid ett vanligt öde som drabbar manliga krigsfångar – som på så vis förnedras och blir ”kvinnor”,”fittor.”). Här i finns en logik, en man som har kvar de egenskaper som vi lite fördomsfullt kallar ”kvinnliga”, är inte speciellt bra på att utföra soldatens jobb, nämligen att mörda. Därför är det kvinnliga ett hot mot soldaten, machomannen.
Goldman missar också att det faktisk i allmänhet är kvinnan som har störst inflytande över uppfostran av barnen och därmed pojkarna. Att mödrar till varje pris vill skydda sina barn blir därför en paradox, när de uppfostrar sina söner till att bli soldater. Men krig handlar ju om ”moderlighet” på så vis, att syftet med krig, ju är att skapa större ”lebensraum”, åt barnen (de egna, stammens eller nationens barn).
Men det kvinnliga ansvaret kommer fram i hennes bok ändå, då hon genom sin historiska beläsenhet och praktiska erfarenheter från Israel konstaterar; Att kvinnans enskilt mest avgörande handling i krig är att säga adjö till sin son, att släppa taget och LÅTA HONOM GÅ (ut i kriget).
Boken tar upp så många aspekter, att bara ett av kapitlen hade krävt en lång recension. Allt med en bakgrund i att hon som feminist, pacifist och kvinna lever i ett patriarkalt och krigiskt Israel.
Det finns ett briljant (och hemskt) kapitel om en rysk fattig bonddotter som ständigt utsätts för brutal misshandel och övergrepp av män, men som lyckas bli soldat i första världkriget. Först här i masslaktens inferno kan hon bli lycklig och respekterad av männen, då hon är den modigaste av dem alla.
Det här är en bok som jag säkert kommer att läsa fler gånger.
En annan mycket bra bok som tar upp krig ur ett kvinnligt perspektiv är Slavenka Draculic: Balkan Express. Denna bok skrevs medan balkankriget härjade som värst.
Anita Goldman skriver medryckande och tankeväckande om ett ämne som allt för länge varit mannens revir.