1) Hur stor är sannolikheten att du just nu (dvs i det ögonblicket du läser detta), läser något som skrivits av en person som bl.a.
a) Är 178 cm lång och väger 73 kilo och har ett födelsemärke i vänstra handens tumveck som är format exakt som ett hjärta.
b) Att personen i fråga har tatueringar med bronsåldersmotiv på sina underarmar.
c) Att personen i fråga under några år har bott på gatan Maden 10 i den danska staden Århus.
Sannolikheten är ungefär lika stor som att du slår en perfekt tärning en miljon gånger och varje gång kommer sexorna upp.
Men det du just nu läser har skrivits av en person som täcks av a, b, c.
Hade jag sen lagt till en miljon andra kännetecken hos mig (t.ex. mitt unika DNA), så inser du att sanolikheten att du läst detta är helt obefintlig.
Jag menar: Räknar man ut sannolikheten för att något inträffat efter det att det inträffat, så inser man (med Tage Danielssons berömda Harrisburg-olycke-logik), att det engentligen inte kan ha inträffat.
2) En gång ringde jag fel när jag skulle ringa en bekant i Stockholm och Lena Nyman svarade.
Sannolikheten för att hon skulle svara på mitt felnummer är obefintlig.
Men sannolikheten för att en kändis skulle svara på mitt felnummer är ganska stor (för i Stockholm bor massor av kändisar) och denna kändis kunde lika gärna ha varit Olof Palme (som då ännu levde) eller t. ex, Hasse Alfredsson.
3) En gång satt jag på tåget till Stockholm. Jag började prata med en medpassagerare. Det visade sig att han var en gammal barndomkamrat till min far och dessutom kände personen som jag skulle hälsa på.
Exemplen på slump kan mångfaldigas.
Det inträffar miljoner saker varje dag, därför vore det mot slumpen och sannolikheten att det inte skulle inträffa slumpartade händelser rätt ofta.
Och det vore osannolikt om inte några av dessa slumpartade händelser skulle få avgörande effekt på våra liv.
Så slumpen är egentligen inget konstigt. Shit happens lixon.
Därför bör man nog inte ta denna bok allt för allvarligt, den är ju bara en samling slumpartade händelser som samlats mellan två pärmar. Författaren har inte beskrivit de miljarder tillfällen då ingenting inträffat eller då slumpen inte haft någon betydelse.
Det är som när ett horoskop slår in: I morgon kommer du att tjäna pengar. Horoskopet slog in, kan du tänka dej, dagen efter hade butiken sänkt priset på äpplen med 25 öre kilot! (Vore konstigt annars, butiker sänker alltid priset på nån vara).
En mycket tänkvärd roman om slumpen är:
Stanislav Lem: Snuvan.
Den handlar om hur en serie händelser som till synes har med varandra att göra, bara kopplats samman av den blinda slumpen och därför inte har något som helst med varandra att göra.
Jag tror trots det, att vi behöver något att tro på.
Jag äter själv en dyr medicin som enligt seriös forskning inte har någon effekt. Men jag tar den ändå, för den har botat min depression.
Om det beror på placebo-effekten eller på att den seriösa forskningen har fel, är egentligen ganska ovisentligt för mig.
Så jag tror att lite "vidskepelse" (tro eller va det nu är) kan vara nyttigt.
Men att låta denna "vidskepelse" helt styra ens liv är bara vansinne: De kristnas pogromer, vissa muslimers tolkning av Jihad eller astrologi eller annat stolligt.
En bekant till mig, brukade stanna hemma från jobbet när hans horoskop varnade för "Tycho-Brahe-dagar"!
Ps. Visst innehåller boken ett Einstein-citat. Baksidestexten innehåller dessutom ett citat av Lasse Berghagen. Ingen av dem var/är experter på spelteori - och det är den teorin som borde tillämpas på boken.
Som jag brukar säga:
Einstein var bra på
mikro-kosmos
och
makro-kosmos
men visste inget om
apri-kosmos.