bokrecensioner boktips

Dumskallarnas sammansvärjning

Originaltitel: A Confederacy Of Dunces
Författare: John Kennedy Toole
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, humor
Utgivningsår: 1981
ISBN: 9789113061627


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ignatius J. Reilly steg obevekligt in i världslitteraturen, en kombination av Don Quijote och Socker-Conny: fet, lat och stridslysten med en omättlig aptit på popcorn, varmkorv och b-filmer. På sitt korståg mot den moderna tiden och på jakt efter ett lagom lättsamt jobb hamnar han i en serie vanvettiga äventyr som alla styrs av sin egen inre logik mot katastrof.

John Kennedy Tooles (1937-1969) Dumskallarnas sammansvärjning är ett komiskt mästerverk. Den publicerades postumt 1981 och belönades med Pulitzerpriset.
Medelbetyg: 4,09 (23 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dumskallarnas sammansvärjning :
2004-01-08 13:56
En ytterst läsvärd bok om en minst sagt udda personlighet och om livet som totalt kretsar kring honom (enligt honom själv). Skriven med stor värme och stor förunderlighet.
Betyg 5
2004-03-15 20:36
rolig och hemskt bok
Betyg 5
2004-04-23 15:54
En härlig historia om den fete och lata Ignatius liv och leverne.
En rolig och vanvettig historia med en något tragikomisk undermening!
Betyg 4
2004-12-09 22:36
Otroligt rolig men samtididigt tragisk bok om den något kufiske Ignatius J. Reilly. Boken är väldigt underhållande och jag rekommendera alla som är i behov av ett gott skratt att läsa den.
Betyg 4
2005-03-13 13:40
En av de roligaste böcker jag har läst, mycket skruvad och tragikomisk.
Betyg 5
2005-03-14 01:51
När jag läste den här boken för ett trettital år sen, uppfattade jag mig själv lite som Ignatius: Den enda kloka i en värld av inskränkta dumskallar. Senare insåg jag, att det nog förhöll sig tvärtom (åtminstone beträffande mig). En underbar bok! Lämplig läsning för alla världsomstörtande ungdomar och dito vuxna! Varje samhälle behöver sina Ignatiusar!
Ps. Helix får väl trösta sig med att författaren är död.
Montaignes syn på kvinnor är avskyvärd, men det hindrar mig inte från att gilla hans essäer - där hans syn på kvinnor skymtar fram.
Betyg 4
2005-04-14 13:01
Toole försöker vara rolig. Det lyckas han inte med. Inte en gång jag så mycket som drog på smilbanden. Det är illa, för en bok som ger sig ut för att vara komisk.

Dock får jag tillstå att han har snickrat ihop en historia som håller. Men den är inte ett dugg intressant. De första sidorna sätter förutsättningarna: en beläst, vältalig, ful, tjock man som inte vet hur man beter sig hamnar i en massa tilltrasslade situationer. Och så fortsätter det sedan hela historien igenom utan överrsakningsmoment eller den minsta variation.

Den avskyvärt fördomsfulla skildringen av homosexuella är under all kritik, och gränsar till förföljelse. Om det ändå hade varit en åsikt begränsad till huvudpersonen Ignatius Reilly, hade det väl kunnat accepteras, men det blir tydligt att det är författarens egna syn på homosexualitet som skiner igenom.

Besviken.
Betyg 2
2006-03-06 21:52
grymt underbar bok, dock väldigt tragisk och sorglig på ett sätt. Men UNDERBART ROLIG!

Babbuba Bebbacco
Betyg 5
2006-08-04 21:57
En helt unik bok om det extrema tankegångar som många gånger finns inom oss alla. Vi må skratta åt Ignatius J. Reilly, men sanningen är den att han bor inom oss alla.
Det är synd och skam att John Kennedy Toole gick ett sådant tragiskt öde till mötes och inte tilläts välsignade omvärlden med fler mästerverk i stil med Dumskallarnas Sammansvärning. En av mina absoluta favorit böcker, alla kategorier.
Betyg 5
2006-08-12 16:16
Ett simpelt och lättläst sätt att beskriva boken: komediernas böcker numero uno!
jag menar, vem kan skriva ett sådant mästerverk om inte John Kennedy Tool som begick självmord på grund av att inget bokförlag ville läsa hans manus, tills hans mamma en dag på sextiotalet hittade manuset som hade legat undangömt på hennes vindsvåning. Boken blev hyllad och fick pulizerpriset för 1980-talets bästa roman.
Under läsningens gång har man ständigt ett vagt leende på läpparna och boken är skriven (vad jag tror) med mycket empati till läsaren.
Betyg 5
2006-12-11 17:46
Verkligen en udda bok. Skriven på ett speciellt sätt med en vriden humor om huvudkaraktären Ignatius Reilly, som säkert kommer att förvåna dig lika mycket som han gjorde med mig.
Betyg 3
2008-02-03 12:25
Mycket bra bok.

Visst kan man tycka att homosexualitet behandlas orätt i boken, rentav vidrigt. Men det bidrar mer till komiken än att den gör boken dålig. Men å andra sidan så känner jag ju mig inte träffad personligen. Därför rådar jag ingen kvinna att läsa Strindberg hahaha
2008-06-28 10:05
Den här boken hade sina stunder då den var smårolig, men mest var den monoton. Samma saker kom upp hela tiden
Betyg 2
2009-06-06 23:55
fruktansvärt rolig bok om en säregen man.
Betyg 4
2009-08-07 00:41
Lite väl hypad kanske men ändock rolig och en underhållande historia.
Avsnitten med ignatius och hans mamma är mest underhållande. Vissa av de andra avsnitten i boken är dock inte så jätteintressanta.
Den når upp till en ganska svag 4a i betyg
Betyg 4
2009-09-04 08:39
Jag tycker att Dumskallarnas sammansvärjning är bland det absolut roligaste man kan läsa!
Jag är f.ö. övertygad om att det bor en liten Ignatius i de allra flesta!
Betyg 5
2012-12-17 22:43
En egendomlig historia. Pulitzervinnare märk väl.
Jämförelsen med Don Quijote träffar bra, bokens osympatiske huvudperson fäktas mot i princip allt och alla med sina bildade, avancerade vanföreställningar. Jag tror inte litteraturhistorien någonsin stött på någon mer bortskämd och självgod människa. Hans mamma beskriver det bäst; "Du har lärt dig allting, Ignatius, utom hur man bär sig åt som människa."

Mycket av texten är skrivet i någon sorts slang vilket engagerar. Jag går inte igång på humorn men visst är det underhållande.

Dialogerna roar och bokens stora behållning är det dräpande språket. Glåporden och gliringarna fullkomligt haglar mellan varven.

Jag fick traggla en del med detta verk, drivet är inte det bästa.
Sammantaget dock en välsvarvad berättelse som definitvt sticker ut från mängden.
Betyg 4
2017-02-04 08:04
Haha vilken pärla till bok! När jag började läsa Dumskallarnas sammansvärjning tyckte jag först den var seg men efter ca 50 sidor kom jag på mig själv att le medan jag läste.
Nu älskar jag den, hela boken är fylld av udda karaktärer , den ena värre än den andra å ändå är det inte tramsigt utan dessa personer är trovärdiga. Jag kan se de framför mig, finns i utkanten av samhället, den konstiga tanten på konsum eller den ökända grannen i området som alla känner till. John Kennedy Toole har samlat alla dessa konstiga typer och skrivit bok om dem, och den e riktigt rolig!
Betyg 4
2019-12-31 14:55
Roligt och tragiskt på en och samma gång. Bra språk. Underhållande.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dumskallarnas sammansvärjning
Liknande böcker:
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Rosa Candida
 A. Olafsdottir
Infrusna tillgångar
 P. Wodehouse
Julia och Jack
 A. Lönnqvist
Regnvakt
 T. de Rosnay