Bekännelser är ett unikt självbiografiskt verk. Det är på en gång en självuppgörelse och ett försvarstal. Utan att rygga för några detaljer berättar Jean Jacques Rousseau (1712-1778) om sitt liv och sina upplevelser och utlämnar sitt eget jag på ett sätt som för dåtidens läsare var helt nytt. Samtidigt försvarar han sitt privatliv, som hårt kritiserats av bl a Voltaire. I sin totala öppenhet är Bekännelser en milstolpe i memoarlitteraturens historia.
Rosseau hör genom sin klara och levande stil till den franska litteraturens stora klassiker. I sina verk hävdade han individens och känslans frihet och kom därigenom att bryta mot upplysningstidens ideal och förebåda den europeiska romantiken. Bekännelser publicerades först efter Rousseaus död men boken var känd redan tidigare eftersom han vid olika tillfällen hade läst högt avsnitt ur den ? en gång också för den blivande svenska kungen Gustav III.
Utdrag ur boken:
Jag allena. Jag känner mitt hjärta och jag känner människorna. Jag är icke skapad av någon av dem som finns till. Om jag inte är bättre så är jag åtminstone annorlunda.Om naturen handlade väl eller illa när den krossade formen vari jag stöptes, därom skall man först kunna döma efter det att man har läst mig.