Maria och Martin Lagerfelt är nykära och har precis skaffat familj när Martin blir anställd av miljardären George Salore, i Beirut. Efter att Salore misslyckats med sina närmanden mot Maria, avrättar han känslokallt Martin. Därefter drar han skickligt in Maria i sin illegala verksamhet och låter henne tro att han är familjens beskyddare (och inte dess bödel). Många år senare när Maria fått veta sanningen drar hon igång en aktion för att mörda Salore och skingra hela hans förmögenhet. Hon hämnas sin man genom att knuffa Salore i käftarna på krokodiler och därmed göra rättvisa åt hans "smeknamn", Krokodilen. Därefter ruinerar hon hans företag. Men för varje blodshämnd väntar en ny. Snart är det Maria och hennes två barn som är måltavlor för Salores släktingar. Ombytta roller!
Det märks att detta är första försöket för Lindqvist i äventyrsgenren. Han använder sig av ett lätt styltat språk och övertydliga hänvisningar till olika historiska händelser. I uppföljaren "Rubinen" behärskar han den pampiga formen, men "Krokodilen" saknar berättarglöden. Särskilt trovärdigt är det inte, men man blir aldrig uttråkad heller. Det är lättsmält litteratur som kombinerar Lindqvists historieintresse med kåserier och lättsmält thrillerintrig. Jag tycker boken är rolig att läsa och det är trots allt, det viktigaste för mig. Stundtals glimtar den till som i denna korta beskrivning;
Fotografen Erik Lagerfelts största specialitet är hoppet i mörkret, livet som går vidare. En gammal kvinna hänger tvätt mellan ruinerna i ett kort eldupphör i Beirut. En soldat med ena armen gipsad håller den andra om sin fästmö. De är på väg åt ett håll, bakom dem rullar pansarvagnar och trupper åt andra hållet. Barns nyfikna, glada ögon på en dammig fotbollsplan i Rios slum. Muslimska småflickor med slöjor öker skrattande karusell, slöjorna fladdrar. Den stolta minen på en pojke som läser högt för sina syskon i ett ruckel i Bombay."
Men av förklarliga skäl blir betyget ändå tämligen lågt. En svag trea, eller en stark tvåa.