Efter att ha läst "Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek" väcktes mitt intresse för Lena Andersson och nästa bok på tur blev denna, "Var det bra så?" - en roman om förorten. Och jag måste säga det var ett tag sedan jag läste en sådan hjärtskärande skildring.
"Var det bra så?" skildrar flera barns uppväxt i Stensby - en fiktiv förort någonstans i Sverige, där man samlat fattiga och invandrare att leva skilda från en omvärld där förutsättningarna existerar. Vi läser om våld, rasism, klasshat, självhat, apati, frustration och hopplöshet hos dessa människor, medan övriga samhället försöker skyla verkligheten med hur fint och mångkulturellt och berikande det är att bo i Stensby (så länge man själv inte bor där det vill säga).
Syftet var kanske till en början god - att skapa en "mångkulturell", heterogen miljö, där man kunde lära sig av varandra och nå förståelsen att vi alla bara är människor och acceptera varandra för de vi är. Problemet var dock att förutsättningarna för människorna i förorterna inte var de samma som för resten av befolkningen. Som Stefan Jarl beskrivit i" Godheten" leder ökade klyftor till en ökad våldsbrottslighet, vilken är ständigt närvarande i boken. När du inte kan få grundläggande behov uppfyllda uppstår helt enkelt en desperation som kan leda till vad som helst.
Men kanske mest hjärtskärande är ändå självhatet. Hatet över sitt ursprung och hatet över sin fattigdom. Det hela resulterar i att ständigt trampa på andra i ett försök att framstå som bättre (läs: mest "svensk"). Det var som att invandringen skapade ett identitetssökande bland etniska svenskar, vars sökresultat skulle användas för att befästa sin makt över invandrare. Och för att då bli accepterad blir invandrare tvungna att försvenska sig själva - genom att vara som sökresultatet för en etnisk svensk, inte som den man kanske är. Ändå slänger vi hela tiden ut fasen "alla är vi lika värda", men liksom i boken är det bara något som sägs för att verka politiskt korrekt, när man i nästa mening talar om vi och dem.
Den ständigt närvarande hopplösheten är lika jobbig att ta sig igenom; Lena får höra att hon inte kan bli vad hon vill, lärare gör inget när elever blir misshandlade, Lenas mamma slutar rösta för att det inte hjälpt henne ändå, alla känner någon som blivit mördad, etc. Jag bodde själv i förorten när jag var liten, men jag hade turen att komma därifrån. Jag fick då ha mina drömmar som andra stöttade. Jag fick möjligheter att göra vad jag ville. Jag var förunnad. Och det gör mig så ont att veta att bara några kilometer från där jag bor finns ett annat Stensby och att jag kunde vuxit upp där istället och hela mitt liv hade sett annorlunda ut.
"Var det bra så?" är tyvärr en fruktansvärt aktuell och välskriven bok i samma anda som Gardells "En komikers uppväxt"-trilogi. Men samtidigt känner jag en indignation efter att ha läst ut den. Vad kan jag göra? För det är inte bra så.