"Att vara skådespelare" - en bok där elva av våra främsta inom sin konst (år 1963) talar om sin upplevelse av skådespelaryrket. Vad är skådespelarkonst, vad är teaterns mystik och hur går man från att spela en roll till att vara? Varje skådespelare har ett eget kapitel där varje kapitel är uppbyggt som ett samtal.
Medverkande skådespelare i boken: Inga Tidblad, Lars Ekborg, Anders Henrikson, Sif Ruud, Stig Järrel, Jarl Kulle, Hjördis Petterson, Holger Löwenadler, Jan-Olof Strandberg, Getrud Fridh och Olof Widgren.
Utdrag ur boken:
"Det är nog ibland svårt för nytt folk som kommer för att sköta det dagliga "markjobbet" på en teater, som inte riktigt vet vad det rör sig om, det som sker innanför väggarna, det är svårt för dem att i vår lyckligtvis demokratiska tid låta bli att tycka att vi skådespelare gör oss märkvärdiga. Vi ska ha det och det, och det ska vara tyst och det ska vara si och så. Men all denna service är inte till för skådespelarna personligen, utan för att vi skall kunna utföra vårt arbete. Det måste t.ex vara absolut tyst under pågående repetition och föreställning. Det måste ordnas så att vi inte blir störda av ljud, av synintryck, människor som går fram och tillbaka, som viskar, tappar saker, går bakom kulisserna, fnittrar, smäller i dörrar, berättar historier, nyser, fräser - allt detta. Den service vi kräver på teatern kräver vi inte för egen del. Teatern är byggd för att där skall spelas - alltså måste skådespelarna ha vissa arbetsvillkor. (Jarl Kulle)"