Silver är resultatet av ett kort möte mellan hennes mor och en tillfälligt strandad sjöman Efter moderns död beslutar befolkningen i den lilla karga hamnstaden Salt i norra Skottland att hon ska bo hos den blinde fyrvaktaren Pew. Han berättar historier om längtan och rotlöshet. Han berättar om Babel Dark, den präst som på 1800-talet tog sin tillflykt till Salt för att kuva ljuset inom sig.
Berättelserna blir som en karta som Silver följer. Genom dem undersöker hon de mörka rum som finns i oss alla och de fyrar av ljus som vi ständigt strävar efter. Fyrväktaren är fylld av den poetiska träffsäkerhet och den kvicka, underfundiga humor som gjort Jeanette Winterson till en av de mest betydelsefulla och uppskattade engelskspråkiga författarna av i dag.
''Hon är ta mig fan den bästa författare jag någonsin läst!''
Anders Paulrud
''Om inte Jeanette Winterson får Nobelpriset någon gång är världen ännu orättvisare än jag trodde.''
Nina Lekander
''Vackert, gripande och mästerligt!''
Times Literary Supplement
Recensioner
''Fyrväktaren'' är en symboliskt laddad roman med ett språk som är lika poetiskt, storslaget och avskalat som den vindpinade skotska kusten där fyren Cape Wrath reser sig ur klipporna. Det är i just den här fyren som den föräldralösa flickan Silver växer upp hos den blinda fyrväktaren Pew. I Jeanette Wintersons roman är det historierna som står i centrum. Historien om Josiah Dark som byggde fyren, och hans son Babel Dark som föddes samma dag som fyren stod klar, och som slets mellan själens mörker och ljus. Det är historien om Dr Jekyll och Mr Hyde, om Charles Darwin som ifrågasatte hela den bibliska historien, och det är historien om Tristan och Isolde. I Jeanette Wintersons roman flätas alla dessa historier, påhittade och sanna, samman till en berättelse som verkar spegla alla aspekter av vår existens.
Winterson berör de stora livsfrågorna i sin roman och fyren kan mycket väl tolkas som ett religiöst tema. Den trygga gestalten av ljus, som leder oss rätt i livet, när vi kastas omkring som stormdrivna skepp på livets obarmhärtiga hav. Winterson är nu inte direkt någon religiös författare, trots att hennes barndom präglades av religion och bibelläsning. Snarare är det så att Winterson, som alla stora författare, berättar historien om hur det är att vara människa. I en recension säger Nina Lekander att världen skulle vara bra orättvis om inte Jeanette Winterson får Nobelpriset i litteratur någon gång, och jag kan bara hålla med. Winterson visar med ''Fyrväktaren'' att hon mycket väl skulle kunna förtjäna ett Nobelpris i framtiden.
(Mathias Jansson, Bokus)