bokrecensioner boktips

Enligt Maria Magdalena

Författare: Marianne Fredriksson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: vackert
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9146175261


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Maria Magdalena var den främsta av Jesus kvinnliga lärjungar. Hon finns omnämnd i de fyra evangelierna och var en av många kvinnor som fanns i Jesus närhet. I Marianne Fredrikssons tionde roman lämnar hon myten och träder fram som en levande kvinna med ett intressant öde, ett förflutet och en framtid och ger oss också en kvinnlig aspekt på kristendomen.

Utdrag ur boken:
- Ingen kan säga: Här är det, eller där är det. Nej, Guds rike är inom er.
Han sa det så många gånger och så tydligt tänkte Maria. Ändå var det ingen som förstod.

Medelbetyg: 3,6 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Enligt Maria Magdalena :
2004-05-12 09:05
När jag läste den alldeles efter utgivning var jag alldels uppfylld av den. Ibland är det svårt att säga exakt vad det är, men här var det något...
Betyg 4
2004-05-21 23:09
Jo, det flöt förbi ett mänskligt drag över Messisagestalten Jesus från Nasaret. Kristedomen blev med ens en försonande religion. Inte dåligt!
2004-07-12 22:00
Idén till boken är bra, vilket också är dess bästa sida. Språket är krystat och jag får känslan av att författen ibland tar sig alltför stora friheter med utsmyckandet av historien, då den ju ska bygga på en mer eller mindre historisk person.
Betyg 2
2004-07-22 13:39



Det var ett bra tag sedan jag läste den här boken nu, men jag minns att jag tyckte om den både intelektuellt och emotionellt. Den bidrog dessutom till att jag blev mer tolerant och positivt inställd till kristendomen än vad jag var innan.

Nackdelarna var väl att språket inte tilltalade mig särskilt mycket, och jag minns att jag tyckte att hoppen mellan de olika tidsperioderna kunde vara lite jobbiga att hänga med i ibland.
Betyg 3
2004-03-12 19:04
I den blomstrande staden Antiokia sitter Maria Magdalena och tänker med viss bitterhet tillbaka på sitt liv. Hon har aldrig slutat älska och tänka på sin Jesus. Hans naiva tilltro till den mänskliga naturen, hans bittra död och osvikliga tro, genomsyrar fortfarande hela hennes världsbild. Hon har försökt tränga undan minnesbilderna, men i samband med att Petrus och Paulus gör ett besök i staden flyter de åter upp till ytan igen. Maria börjar skriva ner sin historia, och hennes historia blottar en varmare och mer sammansatt Jesus....

Enligt den gnostiska traditionen sägs horan Maria Magdalena varit den lärjunge som stod Jesus närmast. Den kristna traditionen kom dock snart att utesluta alla element som kunde tänkas splittra den nya och ömtåliga kyrkan. Snart utvecklas Jesu lära i en dogmatisk och inskränkt riktning. Jesus hade sett kvinna och man som jämlika, men kyrkan kom att utforma sina ideal efter evangelium skrivna av manliga lärjungar. Kvinnan reducerades till en helig ikon, snarare än ett andligt väsen, så som de många dokumenten i Nag Hammadi biblioteket ville få henne till.
Man kan givetvis ha delade meningar rörande de gnostiska lärorna, men faktum kvarstår, den kristna traditionen blev mer kvinnofientlig med tiden och de Jesu uttalanden som var kvinnovänliga kom snart att hamna i skymundan för andra lärosatser.

Marianne Fredriksson har med denna bok skapat ett sinnligt och vackert porträtt av Maria Magdalena, och hennes naive älskare. Jag tycker om att "Enligt Maria Magdalena" är skriven på ett enkelt och jordnära sätt. Språket känns aldrig svulstigt och kanske just därför blir historien storslagen i sin enkelhet (liksom Lagerkvists "Barabbas", som dock smäller aningen högre). Jag kan varmt rekommendera denna bok. Den får en femma.
Betyg 5
2005-01-07 11:15
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och sättet den skivits på. Jag tycker att man får en inblick i hur det kan ha gått till när Jesus träffade Maria från Magdala och att han, den store mästaren, faktiskt kan ha haft en mänsklig sida också och inte bara en gudomlig. Den skildrar också hur det kan ha varit att leva i det Heliga Landet på Jesu tid, på ett mycket träffande och levande sätt.

Boken skildrar Marias uppväxt och kärlek till Mannen som hon träffar en dag och sedan aldrig lämnar förrän den dag då allt tar slut en påsk på Golgata...
Betyg 4
2005-02-15 20:16
Ja, den är bra. Läs den! Recenserad är den här redan.
Betyg 5
2005-02-16 15:29
Blev sugen på att läsa den här boken efter att ha avslutat "Da Vinci-koden". Den här var ju långt ifrån lika spännande och intressant (iofs är det ju heller inte alls samma typ av bok), men även denna har vissa kvaliteter. Det är spännande att läsa om Jesus och kristendomen ur ett lite annat perspektiv, men tyvärr känns boken alltför ofta lite halvseg.
Betyg 2
2005-03-15 11:25
Jag bara måste ta denhär boken genast när jag såg den. 25 kronor på Åhlens bokrea, men egentligen hade ja lånat den på bibban ren... Men det är alltså en bok om Jesus och hans sista tid från ett kvinnligt perspektiv. Maria Magdalena, Jesus älskare och favoritlärjunge...

Om det bara skulle vara sant... men de vet man ju inte... På nåt sätt tror ja att de finns en hel del sanning i den fastän den är helt igenom fiktiv. Man får i alla fall en helt annorlunda bild av Jesus och andra bibliska peroner. Denhär nya bilden är säket heller inte mera osann än den man får från lågstadiets rellaböcker... Jesus var ju trots allt just människa!

Det där med Jesus är ju ganska komplicerat. Att han levde är säkert, men dessutom är jag benägen att tro att han var mera människa än gud. Men hur var det med alla undrena då? Ja a, det veta gudarna! Och treenigheten sen. Om Gud och Jesus är ett, så hur kunde Gud samtidigt vara i himlen och på jorden? (Typiskt männskilig fråga...) men jag skulle nog bra gärna ha varit Maria Magdalena eller nån annan som levde på Jesu tid. Det som jag undrar över är nämligen vad det är att vara kristen. Allt som finns idag har nog kommit alltdeles för långt bort från det ursprungliga. Om nu ens den ursprungliga kristendomen är sanningen. Jaja, imoron ska ja skriva realen o sen kan ja glömma allt dehär med kristendomen och religionen...
Betyg 4
2005-07-02 10:44
Hel okej Fredriksson, men inte i klass med de superba "Den som vandrar om natten" och "Simon och ekarna".
Hon har ju alltid flyt i pennan (vid tangenterna?) och det är intressant att hon valt att lyfta fram Maria Magdalenas historia, men boken gjorde ändå inget djupare intryck på mig. En mellanbok.
Betyg 3
2006-02-05 09:35
Denna boken siktar helt in sig på upplevelserna som Maria hade av Jesus, sitt liv och varför allt blev som det blev. Jag tycker det är en bra vinkel från kristendomen och hon ger en annan bild av en man som alla dyrkade. Hon förklarar sitt liv och verkar vilja ha en egen förklaring till varför allt blev som det blev.
Det tog ett tag att komma helt in i boken, eftersom den hoppar från "nutid" till "dåtid"! Men överlag gillar jag den... :)
Betyg 4
2006-05-23 19:58
Även detta är en vacker bok, som samtliga böcker av Marianne Fredriksson som avspelar sig i bibliska miljöer. Den har dock inte samma lyskraft som några av hennes starkaste böcker.
Betyg 4
2006-09-17 15:10
Tyckte mycket om boken trots att detta inte är en av Fredriksson bästa böcker. Som alltid lämnas man med tankar och funderingar.
Betyg 4
2006-10-02 10:27
Lite för lättköpt, hade inge supstans i historien. Läs hellre kristus sista frestels.
Betyg 2
2006-10-23 21:56
Marianne Fredriksson
enligt Maria Magdalena
256 S. WAHLSTRÖM & WIDESTRAND

Jag dröjde mig avsiktligt kvar efter mitt första högmässabesök i Heliga Trefaldighetskyrkan, när tillslut min nyfikenhet gav en pratstund med församlingsprästen. När jag mitt i det djupare samtalet frågade vad han tyckte om enligt Maria Magdalena så han bara: ”du ska veta att det bara är fiction”. Det var på något sätt en väntad reaktion men gav mig samtidigt en rysning i kroppen. Vad var han rädd för. Vilka fördomar har han? Det får mig osökt att tänka på ett citat ur boken på s 226: Det mesta har missförståtts och anpassats till rådande fördomar sade Maria Magdalenas styvmamma Euphrosyne som drog de slutsatserna några år efter Jesu död och korsfästelse. Euphrosyne fick själv på nära håll uppleva hur Paulus hade misstolkat och lagt till stränga regler. Det förstod hon efter att ha läst Maria Magdalenas anteckningar om vad Jesus budskap bestod av. Paulus som inte var en av Jesus lärjungar hade en tid innan systematiskt samlat och på sitt sätt dokumenterat vad Maria och några av de andra lärjungarna hade att berätta om. S 135: Maria såg förvånat på Markus, skrivaren:
- Jag skriver bara på tecken av Paulus. Och redan när du började tala idag skickade han bort mej.

Hur bibeln och den kristna trosuppfattningen påverkats av just missförstånd rådande fördomar är ett tema som genomsyrar Mariannes bok.

Marianne har i den här upplysningsromanen uppfyllt mina förväntningar med råge. Hon har lyckats skildra Jesus enkelhet för mig på ett fantastiskt sätt och som samtidigt borde te sig skrämmande för nutida kristna människor. Och framförallt då prästerskapet som på ett trofastare sätt representerar bibeln.

Ty enligt Marianne menade Jesus t.ex. att himmelriket finns inom oss, och att Gud är kärleken inom oss och menade att människorna hade svårt att se det, förhindrad av rädslan från omgivande regelverk, ursprungen ur gamla trosuppfattningar. Som han sade: ve er, ni laglärda som tagit nyckeln till kunskap och skriv inga lagar om det jag säger.

Den tolkning jag gör som var just min förväntning, var att Jesus hade den där förmågan att förlåta allt och alla. Det gav honom den där kontakten med sitt inre väsen som bara ett nyfött barn kan, som tolkningsvis skulle kunna ge känslan av det totala kärleksruset till naturen och alltet, vilket Jesus kallade Gud. Jag föredrar också tolkningen att Jesus hade en sådan unikt öppen kommunikation med sitt inre att han uppfattade den medvetna kommunikationen med detta fantastiska kärleksrus i sitt inre/undermedvetande som att han pratade med Gud.

Budskapen i den här stilen duggar tätt och spänner på så sätt upp den röda tråden i romanen utan större avbrott. Så Mariannes roman är på det här planet mycket läsvärd där Jesus egna ord lyftas fram och bibeln blir sedd ur ett annat perspektiv. Boken ger faktiskt en känsla av modern filosofianalys och det säger ju samtidigt en hel del om Marianne Fredriksson

Jag får svårt att kora ut bästa avsnittet i boken men känslosamt var det på s. 65 när den blivande styvmamman Euphrosyne tillkännagav sin önskan att adoptera Maria: Jag tänkte att jag skulle betrakta dig som min dotter. Inom några år tänker jag sälja det här huset och återvända till Korinth med dig Marias ögon smalnade av ansträngning att förstå.
- Din dotter, sa hon tillslut. Vill du ha mej till ditt barn?
- Ja.
Det var stort!

De magiska ögonblicken fortsätter sedan återkommande med Mariannes förmåga att få en att känna vilken oerhörd kraft Jesus enorma sinnesnärvaro skapade.

Historien utspelar sig naturligtvis på de bibliska platserna och jag bara antar att Marianne har hållit sig rimligt inom ramarna enligt den skriftliga historien. Läsaren får följa Maria Magdalena från Magdala i trakten av Gennesarets sjö. Hur hon som liten, hals över huvudet flyr byn efter att ha beskådat det blodiga mordet på hennes mamma och pappa utfört av de Romerska soldaterna som skövlade byn. Hon möter sedan Leonidas som finner henne springandes längs stigen i det ogästvänliga landskapet. Han är själv Grek men det var något hos Maria som gjorde att Leonidas tog hand om Maria och gav henne ett fosterhem i ett glädjehus medan han var ute på sina långa uppdrag.

Maria som tillslut begär av sin styvmamma Euphrosyne att få delta som glädjeflicka träffar så småningom Jesus i ett märkligt kärleksfullt möte på ett berg. Maria kommer sedan att stå Jesus mycket nära resten av hans liv. Leonidas förblir en lite märklig fadersgestalt med starkt band till Maria. Tillsammans med de här tre mera framträdande personerna så figurerar ett ytterligare tiotal namn i en lagom mix.

Marianne har på ett trevligt vis växlat mellan en slags nutid och dåtid genom hela romanen. Exempelvis när Maria återhämtat sig efter Jesus korsfästelse och på önskan av Paulus börjar nedteckna åren med Jesus så växlar Marianne hela tiden med att Maria undan för undan minns tillbaka på saker som de sedan bearbetas i nutid.

Ibland kan meningsuppbyggnaden kännas krånglig, förstår inte alltid på en gång innebörden. Och det kan ha att göra med att Marianne använder ett målande skrivsätt som känns anpassat till tidsepoken och kan ligga som förklaring.

Upplägget på boken känns lite annorlunda. Det är t.ex. onumrerade kapitel och att hela boken är uppdelad i fyra delar (I, II, III IV,). Jag hade gärna sett numrerade kapitel.

Mitt slutgiltiga betyg för Mariannes enligt Maria Magdalena blir 8 av 10.
Romanen väckte nyfikenhet och gav mej framförallt känslan av den moderna filosofianalysen som så pricksäkert sammanfaller med mina egna tankar.
Betyg 4
2009-03-09 18:05
Jag är inne i en period när jag gärna läser böcker från bibeltiden. Och den här tyckte jag mycket om. Den är skriven på ett enkelt, men känslosamt sätt, den är storartad, ger en ny aspekt på Jesus och kristendomen och väcker många funderingar. Rekommenderas varmt!
Betyg 4
2010-04-17 17:22
Jag vart inte överdrivet förtjust i denna bok, men den var helt okej, över medel! Roligt att få en bild av hur det hade kunnat vara. Men man får komma ihåg att varianten av Maria Magdalena och kristendomen som ges här, i första hand är fiktion.

Min mamma ÄLSKAR däremot Fredriksson och hennes språk.
Betyg 3
2011-06-05 21:04
Liksom andra har skrivit var det intressant att läsa om en mänsklig sida av Jesus. Att han kände kval för att han övergett sin mor och far tex är något jag aldrig reflekterat över förut. Annars tyckte jag stundvis boken kunde vara rätt tråkig. Läste den som ljudbok.
Betyg 3
2011-10-09 10:15
Denna bok berör. Maria Magdalen får se sin mor, far och sina syskon mördas. Själv flyr hon. Greken och centurionen Leonidas får syn på det flyende barnet när han är på väg till läkare för att få sina skador omsedda.
Han upptäcker att barnet har blå ögon och ljust hår och skulle kunna tagas för att vara hans dotter. Han för henne till ett glädjehus och betalar för att Maria Magdalena ska få god uppfostran och lära sig latin.

Leonidas försvinner i kriget mot Parterriket och alla tror att han är död eftersom parterna i regel inte tar fångar. Men han kommer tillbaka efter 8 års fångenskap.

Maria Magdalena möter Jesus och inviger honom i kärlekens konst. Efter detta möte så kommer det dröja lite innan hon söker upp honom i Kafarnaum. Hon upptäcker att Jesus tar samma hänsyn till kvinnor och män. fattiga eller rika, sjuka eller friska. I hans ögon finns inte klassskillnader. Alla är lika värda.

I boken får vi följa Maria Magdalenas tillbakablickar när hon försöker minnas för att skriva ner sitt liv med Jesus och de ord Jesus sagt. Den tar också upp den nervärderande syn Paulus har på kvinnor.Boken är mycket fint skriven och mycket tankvärd enligt min mening.
Betyg 5
2018-11-24 20:26
Välskriven, spännande, historisk och engagerande. Jag är själv riktigt dålig på religionshistoria, men Marianne Fredriksson gör boken mycket intressant. Fenomenal uppläsning av Gunilla Nyroos dessutom!
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Enligt Maria Magdalena